Донбас через війну втратив близько 10% ВВП України за п’ять років, кажуть дослідники
Getty Images

Внаслідок війни з Російською Федерацією економіки Донецької та Луганської областей втратили понад $50 млрд за 2014-2018 роки. Це близько 10% валового продукту України за ці п’ять років.

Про такі висновки оголосив Центр економічної стратегії.

У його дослідженні йдеться, що недовироблена додана вартість регіону склала понад $50 млрд (1,2 трлн грн) за 2014-2018 роки. З них 13,5 млрд доларів — лише за 2018 рік.

Причини — втрата територій, людей та активів, розрив ланцюжків вартості та міграція людей.

Як зазначають у Центрі, це близько 10% від ВВП, що Україна в цілому виробила за п’ять років.

Водночас, як пишуть автори, «справжні втрати є набагато вищими, адже в цій оцінці не враховано втрати активів, що були зруйновані або зараз знаходяться на непідконтрольній Україні території, а також вплив економічної кризи, викликаної військовою агресією РФ».

У ЦЕС порівняли середні регіональні продукти у мирних регіонів України та окремо Донецької та Луганської областей у доларовому вимірі.

Якби річна зміна ВРП Донецької та Луганської областей була в середньому така ж, як у інших регіонах України, то валовий регіональний продукт цих двох областей разом у 2018 році становив би 595 млрд грн, а не 227 млрд грн.

«Тобто втрати (у 2018 році) становили близько 367 млрд грн, або $13,5 млрд», — підсумовують у ЦЕС.

Раніше віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що втрати від окупації територій у Луганській і Донецькій областях наразі становлять 375 млрд грн без врахування вартості активів, а витрати на відновлення оцініють у понад $21 млрд (584,6 млрд грн).

Мінімум покоління. Влада намагається спрогнозувати, коли Донбас повернеться до України