«Донские угли». Канали Медведчука фінансуються з компанії в ОРЛО

ООО «Торговый дом «Донские угли», яке веде свою діяльність в ОРЛО, фінансує телеканали Віктора Медведчука «112», ZIK і NewsOne.

Принаймні так каже «Українська правда» з посиланням на поінформованих співрозмовників у РНБО та СБУ. Видання вважає куратором «Донских углей» с самого Медведчука.

Згідно з отриманою в джерел інформацією, правоохоронці встановили, що на кошти, отримані від здійснення протиправної діяльності посадовцями ООО  «Торговый дом «Донские угли», фінансують деструктивну діяльність телеканалів «112», ZIK і NewsOne. Правоохоронці, за словами УП, вважають, що ці канали системно реалізують вигідний Росії наратив. А саме — легалізують військову агресію на сході України та легітимують окупацію РФ Криму, а ще дискредитують внутрішню та міжнародну політику України.

Правоохоронці також підозрюють, що незаконні угрупування створили злочинний механізм куплівлі кам'яного вугілля, видобутого в ОРЛО. Це «Донские угли», ДП «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс», «Міністерство доходів і зборів ЛНР» та інші. Вони продавали паливо енергогенеруючим компаніям РФ із сплатою податків до бюджету «ЛНР». Прибутки вони нібито пускали на організацію терактів і підтримання діяльності псевдореспубліки.

З огляду на це СБУ 2 лютого нібито відкрило кримінальне провадження за ст. 258-5 «Фінансування тероризму».

Реакція Баканова

Очільник СБУ Іван Баканов наголошує, що рішення РНБО про санкції проти холдингу Медведчука спрямоване на захист територіальної цілісності та суверенітету України і не має жодного стосунку до обмеження свободи слова.

Слова Баканова наводить пресцентр СБУ: «Існує велика різниця між свободою слова та відвертою антиукраїнською риторикою. Свобода слова закінчується там, де з’являються ознаки посягання на територіальну цілісність та суверенітет України».

Баканов зазначив, що СБУ рекомендувала РНБО прийняти відповідне рішення, враховуючи дані, якими володіє, а також порушення каналами законодавства у сфері телерадіомовлення, зафіксовані Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення.

Баканов назвав рішення РНБО послідовним кроком української влади у боротьбі з російською гібридною агресією. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

За словами очільника відомства, рекомендація про запровадження санкцій належить парламенту та СБУ.

«Проти України ведеться гібридна війна, зокрема, й на інформаційному полі. Ми маємо системно їй протидіяти, аби захистити інтереси держави. Запровадження санкцій — іще один важливий та послідовний крок для цього».

Реакція РФ

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна заявив, що у Кремлі засуджують санкції.

Як повідомляє російське видання «РБК», Дмитро Пєсков сказав: «Ми можемо тільки засудити дії української влади. Обмеження і навіть заборона діяльності телеканалів - це те, що не відповідає ні міжнародним нормам і стандартам, ні спільному розумінню свободи ЗМІ».

За словами Пєскова, такі дії української влади — це ті події, на які варто звернути увагу ОБСЄ та інших міжнародних організацій.

Україна наклала санкції на літаки, якими Медведчук і Козак літали в Москву

З ініціативи СБУ Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції проти авіакомпаній, котрі літають до аеропортів держави-агресора Російської Федерації, повідомляють  СБУ і «Європейська правда».

За ініціативи СБУ до молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA уряд України застосував санкції за здійснення польотів до РФ та на тимчасово окуповані території України з порушенням чинного законодавства.

До цих авіакомпаній запроваджуються такі санкції:

  • зупинення виконання фінансових та економічних зобов’язань,
  • повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України,
  • блокування активів.

Санкції мають діяти до закінчення окупації Криму або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку з анексією півострова.

Рішення про внесення цих авіакомпаній до санкційного списку затвердив президент своїм указом ще 29 січня.

Цим компаніям належать літаки лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука та народного депутата Тараса Козака. Вони були перереєстровані після того, як були озвучені наміри США ввести проти Медведчука санкції.

Медведчук і Козак постійно користувалися ними для прямих перельотів в Росію, що заборонено. Після накладення санкцій ці літаки не можуть більше входити в повітряний простір України, здійснювати посадки на території України, брати пасажирів та інше.

Авіакомпанії входять до групи компаній JET4U, яка управляє парком приватних літаків в оренду та фрахтування.

Раніше Кабінет міністрів України також запропонував ввести санкції проти 13 російських та одного сирійського авіаперевізника, через здійснення польотів у межах забороненої зони над тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим. Остаточне рішення повинна була ухвалити РНБО.

Це вже не перше запровадження санкцій проти авіаперевізників РФ. Ще в 2015 році Україна запровадила санкції проти 29 російських авіакомпаній.

Реакція Разумкова

Співпраця з країною-агресором вимагає кримінального переслідування, а не впровадження санкцій, заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«Закон має бути один для всіх, і якщо ми знаємо, що людина помічена у фінансуванні тероризму, то тут не санкції, а кримінальна відповідальність має бути і в'язниця», — сказав Разумков на брифінгу в середу у Верховній Раді.

Водночас він пояснив, що санкції необхідно впроваджувати щодо тих, «кого ми не можемо покарати тут: іноземні держави, іноземні суб'єкти господарювання, які виходять за межі можливостей українських правоохоронних органів, органів, що відповідають за національну безпеку, і можуть відповідати перед українським судом».

«Кожен, хто фінансує тероризм, допомагає ЛНР/ДНР або помічений у співпраці з країною-агресором, має нести відповідальність згідно з чинним законодавством», — наголосив спікер.

Разумков пояснив, що не підтримав у РНБО запровадження санкцій, бо вважає, що якщо вони підтримують тероризм, то повинні постати перед судом.

На думку спікера, якщо у спецслужб є інформація про злочини, то вона не повинна бути закритою.

Він також вважає, що є багато способів зупинити тих, хто працює проти інтересів України. У телеканалів можна відкликати ліцензії, а фігурантів кримінальних справ можна посадити до в'язниці, а не обмежуватися санкціями.

Разумков запевнив, що залишається членом команди президента, хоча й утримався від рішення РНБО про санкції.

Рішення щодо санкцій проти телеканалів ZIK, NewsOne та «112 Україна» у РНБО приймалось шляхом письмового опитування, пояснив Разумков. «Додаткової інформації від представників спеціальних служб не було в тому пакеті документів, який був наданий на ознайомлення мені, і, на жаль, інформації від голови СБУ я також не чув», — заявив голова ВРУ.

В РНБО пояснили, що санкції щодо громадян України вже запроваджувались

РНБО мотивує накладення санкцій на нардепа Тараса Козака крім іншого санкційним досвідом щодо громадян України.

Про це повідомляє УП із посиланнм на тези для членів РНБО.

Зокрема, згадується указ президента Порошенка від 28 квітня 2017 року, яким вводилось у дію рішення РНБО, що містило перелік з 1228 осіб, проти яких Україна застосовувала санкції. Частина з цих осіб – це громадяни України.

Також автори наводять перелік українців, проти яких були введені санкції в 2017 році, наприклад Бідняк В’ячеслав Васильович, керівник громадських радикальних рухів «Лівий сектор» та «Дніпро, вставай», Білоус Діна Володимирівна, Бойченко Олександр Борисович, Бондарець Оксана Володимирівна.

Зазначається, що більшість із них отримали санкції за активність в окупаційних структурах так званих «ДНР» і «ЛНР», хоча є серед них і ті, щодо яких, мовляв, узагалі не вказувалось, чим вони займалися.

Вказано, що проти всіх таких осіб використовувалось блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном.

Автори тез нібито акцентують, що формулювання статей закону про санкції доволі широке. Він дозволяє вводити санкції і проти громадян України, якщо вони є теористами або створюють загрози національним інтересам, національній безпеці, сприяють терористичній діяльності тощо.

Подоляк із ОП порадили Медведчуку «подумати про своє майбутнє»

Нардепу і одному з лідерів ОПЗЖ Віктору Медведчуку «варто подумати про своє майбутнє» після введення санкцій проти його колеги Тараса Козака.

Про це заявив радник глави офісу президента Андрія Єрмака Михайло Подоляк, пише «РБК-Україна».

Він запевнив, що будь-яка діяльність проти України отримає законну відповідь з боку чинної влади. У тому числі і пов'язана з підтримкою окупаційних структур і фінансована з Росії.

«Після 2014 року пан Медведчук думав, мабуть, що зможе обманювати всіх і завжди, використовуючи, в тому числі і фактично фіктивних власників своїх компаній. Але всіх і завжди обманювати не вдасться. Будь-яка діяльність, спрямована проти України і пов'язана з підтримкою окупаційних структур або контролем з боку держави-агресора, буде отримувати законну відповідь», — заявив Подоляк.

Реакція Незалежної медіа-профспілки України

НМПУ оприлюднила заяву, де профспілка називає рішення про санкції таким, що може призвести до дискредитації журналістської професії. Адже є експлуатація «боротьби за свободу слова» політичними силами.

Профспілкові діячі пишуть: «Створюється сценарій і прецендент, за яким керівництво держави може непрозоро ухвалювати рішення щодо будь-яких медійних організацій, а в умовах правової невизначеності це шлях до згортання демократії і диктатури. Боротися із ворогом, найпідлішим і найпідступнішим, не можна його ж методами».

Комітет НМПУ закликає органи державної влади:

  • Кабмін — розробити відповідний порядок, який би дозволив в умовах закриття рахунків отримати заробітну плату, відповідні компенсації працівникам телерадіоорганізацій, що потрапили під дію санкцій.
  • Депутатів ВРУ — забезпечити відповідну правову базу унеможливлення використання медіа як пропагандистських ресурсів. При розробці та ухваленні Законів отримувати «зворотній зв'язок» від медійних організацій та громадянського суспільства.
  • Причетні структури — визначити правовий статус діяльності медіа у період, коли фактично сьомий рік іде війна, а юридично — «у нас усе гаразд».
  • МЗС та відповідні структури — розпочати діалог із закордонними представництвами (насамперед, ЄС), міжнародними організаціями про виправданості застосування тих чи інших кроків у сфері медіа для захисту національного інформаційного простору та національної безпеки.

Медведчук вважає, що Зеленського змусили ззовні блокувати його канали

Медведчук заперечує зв’язок телеканалів «112 Україна», ZIK та NewsOne із Росією.

У коментарі «Радіо Свобода» кум Володимира Путіна назвав незаконними санкції проти каналів, які юридично належать народному депутату від ОПЗЖ Тарасу Козаку.

Медведчук упевнений, що тут є «елемент зовнішнього управління», що Зеленському хтось порадив ухвалити рішення про санкції, і що воно погубить його політично.

Він також заявив, що «терор» влади і «війна проти ЗМІ» почалися з обшуків у Telegram-каналів і продовжилися блокуванням трьох каналів. За словами Медведчука, працівники каналів постраждали від «бєспредєла» й «узурпації влади». Тому ОПЗЖ планує ініціювати імпічмент.

Згідно із законом, на підставі якого винесені санкції, економічні та інші, вони не можуть бути застосовані щодо громадян України, а також юридичних осіб, зареєстрованих за українським законодавством. Це – захід для нерезидентів, осіб, які мають іноземне громадянство, а також осіб без громадянства та іноземних юридичних компаній

У ЄС підтримують санкції проти каналів Медведчука, каже посол України

У Європейському Союзі у неофіційній реакції схвально поставилися до запроваджених РНБО санкцій. 

Як повідомляє «Європейська правда», про це заявив голова представництва України при ЄС Микола Точицький на засіданні комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 3 лютого.

«Вже сьогодні, починаючи від самого ранку, і з вчорашнього вечора, надзвичайно схвально поставилися у Єврокомісії і Службі зовнішніх дій до вчорашнього рішення Ради національної безпеки по наших санкціях. Це поки що неофіційна реакція, однак я думаю, що в ході візиту прем’єр-міністра до Брюсселя ми почуємо і офіційну», — зазначив Точицький.

Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. А йому погрожують імпічментом