Доручення та реєстрація шлюбу можуть подорожчати
Pixabay

Група депутатів від партії «Слуга народу» готують до розгляду у Верховній Раді законопроєкт № 3236-1. Ним чиновники пропонують осучаснити ставки державного мита. 

Про це повідомив Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління у Telegram.

Таке мито справляється за вчинення дій в інтересах юридичних і фізичних осіб та за видачу документів, що мають юридичне значення. Наприклад, за видачу паспортів, реєстрацію шлюбу, нотаріальні дії тощо. Для визначення переважної більшості ставок держмита використовується неоподатковуваний мінімум доходів громадян — 17 грн.

«Через вкрай низький розмір коефіціентів, що використовуються для обчислення ставок державного мита, та відсутність зростання неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, фактичний розмір більшості мит є напрочуд низьким, і, ймовірно, не покриває навіть собівартості здійснення касових операцій —  не кажучи вже про оплату робот співробітників держорганів, що надають такі послуги», —  йдеться у повідомленні.

Аналітики кажуть, що законопроєкт пропонує виправити це, а бенефіціарами змін мають стати місцеві бюджети. 

«Адже державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до місцевих бюджетів як неподаткові надходження, а саме «Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності», — зазначили у центрі.

Якщо законопроєкт ухвалять, то ставки держмита зміняться наступним чином:

  • Державне мито за реєстрацію шлюбу зросте з 0,85 грн до 119 грн;
  • За посвідчення заповітів — з 0,85 грн до 170 грн;
  • За посвідчення доручень на право користування і розпорядження майном, крім транспортних засобів — з 0,51 грн до 119 грн;
  • За посвідчення інших доручень — з 0,34 грн до 170 грн.  

До проєкту законопроєкту не надали фінансово-економічного обґрунтування з відповідними розрахунками, підсумували аналітики.
2 січня 2021 Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №3236-1 «Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» щодо приведення у відповідність розміру ставок на деякі нотаріальні дії».
 

Карантин не завадив. Під час пандемії COVID-19 українці одружувалися у шість разів частіше, ніж розлучалися