Дослідники з Барселони запустили гру, яка допоможе вивчати рак молочної залози (відео)
GENIGMA

Вчені з Барселони запустили мобільну гру GENIGMA, яка допоможе в дослідженні раку грудей. 

За правилами, гравці повинні вирішувати головоломки та складати блоки різних кольорів та форм в певній послідовності

У грі люди аналізують невеликі фрагменти ДНК ракових клітин, отриманих в лабораторії. Частини потрібно об’єднати, щоб отримати повну картину геному.

Кожна частинка є генетичною послідовністю в ракових клітинах, і те, як гравці розміщують блоки, є потенційним вирішенням проблеми розташування генів.

Без генетичних карт вчені не можуть досягнути прогресу в дослідженні раку та створенні лікування. Тому гравці повинні колективно обробити всю інформацію. Для цього можна використати штучний інтелект, але він вимагає забагато ресурсів.

Перша генетична карта, яку планують скласти за допомогою гри, стосується клітинної лінії раку грудей T-47D. Дослідницька група GENIGMA підрахувала, що 30 тис. гравців, які складуть по 50 головоломок кожен, зберуть достатньо даних, щоб скласти карту 20 тис. генів цієї клітинної лінії.

Протягом трьох місяців у грі з’являтимуть нові фрагменти геному, які люди будуть впорядковувати. GENIGMA вже випустили на iOS та Android англійською, іспанською, каталонською та італійською мовою.

Раніше Chas News писав, що науковці Мюнхенського технічного університету розробили інфрачервоні окуляри для незрячих людей. Вони дозволяють їм орієнтуватися в просторі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ізраїльські вчені розробили калькулятор, який вираховує ризик смерті від COVID-19