Доступні польоти. Рада ЄС дала згоду на підписання угоди про спільний авіаційний простір із Україною
Pixabay

Рада Європейського Союзу дала згоду на підписання угоди про спільний авіаційний простір із Україною. Згідно з договором Київ зобов'яжуть дотримуватися авіаційних стандартів ЄС.

Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

«Рада ЄС тепер готова підписати чотири важливі авіаційні угоди, які покращать ринковий доступ для авіаліній та посилять зв'язки й свободу пересування для громадян. Водночас вони гарантують найвищий рівень безпеки та створять рівні правила гри», — повідомив Нуну Сантуш, міністр інфраструктури Португалії (в цьому півріччі саме ця країна голосує в Раді ЄС).

Така угода зніме ринкові обмеження і пов'яже Україну з внутрішнім авіаційним ринком ЄС.

Очікується, що угоду підпишуть восени 2021 року. Потім її має ратифікувати країна-підписант, ЄС та кожна держава, яка є членом ЄС.

Однак, поки це відбуватиметься, угода може набути чинності на тимчасовій основі.

Для чого Україні спільний авіаційний простір з ЄС

Угоду про спільний авіаційний простір (САП) ще називають «відкритим небом». Утім, це може створювати плутанину з Договором з відкритого неба, учасницею якого Україна є, і яке стосується розвідувальних польотів військової авіації.

Натомість ухвалений документ про Спільний авіаційний простір стосується цивільної авіації та передбачає взаємне відкриття ринків авіаперевезень між ЄС і сусідніми з ним країнами. Ідеться не лише про пасажирські, але вантажні та поштові перевезення.

Така домовленість відкриє для українців більше можливостей літати до Євросоюзу, а також сприятиме конкуренції на ринку авіаперевезень, що в підсумку може знизити ціну на квитки. Однак очікувати на різке зниження цін не варто, оскільки через пандемію розвиток цієї галузі обмежений.

Також, завдяки цьому нововведенню, права українських споживачів захищатимуть так само, як у ЄС.

На український авіаринок зайде новий лоукостер із рейсами до Німеччини