Дружину Асада хочуть позбавити громадянства Британії через воєнні злочини у Сирії
Getty Images

Поліція Лондона почала попереднє розслідування стосовно Асми аль-Асад, дружини президента Сирії. Її підозрюють в підбурюванні до терору і репресій проти сирійської опозиції та в заохоченні тероризму.

Про це повідомляють Sky News.

Розслідуванням займається відділ з військових злочинів при Скотленд-Ярді. За його підсумками першій леді Сирії може загрожувати судове переслідування, а також позбавлення громадянства Великої Британії.

Лондонська адвокатська фірма Guernica 37, яка спеціалізується на питаннях міжнародного правосуддя, своєю заявою ініціювала дії поліції.

Юристи Guernica 37 пояснюють, що Асма аль-Асад неодноразово виступала на підтримку дій силових структур сирійського режиму і її заяви можна трактувати як підбурювання до актів тероризму.

Адвокати кажуть: «З березня 2011 року сотні тисяч сирійських громадян були вбиті, зазнали арештів і жорстокого поводження. Були створені сотні центрів примусового тримання, де утримують під вартою учасників антиурядових протестів, яких катують. Багато з них померли або отримали важкі каліцтва в результаті тортур».

Британське громадянство Асми

Асму Асад можуть позбавити британського громадянства за причетність до військових злочинів в Сирії. Про це пише BBC із посиланням на Sunday Times.

Юридична група називає це «важливим кроком» у притягненні вищих політичних чиновників до відповідальності за свої вчинки. Вони наполягають, що держава через незалежний юридичний процес має нести відповідальність за дії своїх громадян.

«Оскільки Асма є громадянкою Великої Британії, важливо, щоб її засудили, якщо докази підтверджують це твердження, а не просто позбавлять її громадянства. Це важливий процес, і справедливо, щоб правосуддя здійснювалось перед англійським судом», — наголошують юристи.

«Просто позбавити першої леді громадянства» не відповідатиме інтересам сотень тисяч цивільних жертв війн у Сирії, наполягає юридична група.

У заяві Служби поліції столиці сказано: «Наш підрозділ із розслідування військових злочинів, частина командування з питань боротьби з тероризмом, отримав направлення 31 липня 2020 року стосовно поточного сирійського конфлікту».

Передісторія

45-річна Асма аль-Асад народилася і виросла у західному Лондоні. Наприкінці 90-х вона працювала інвестиційним банкіром у JPMorgan.

Приблизно в той же час Асма познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Після поїздки до Лівії разом як гості тодішнього лідера Муамара Каддафі вона закінчила свою кар'єру в Лондоні, щоб вийти заміж за Башара.

Цього місяця виповнюється 10 років з початку сирійської війни, в якій загинуло 400 000 людей, а 6,5 млн стали переселенцями.

У листопаді 2020 року США оголосили про введення санкцій проти 19 фізичних та юридичних осіб, серед яких — депутати парламенту Сирії і спонсори режиму Асада.

Гуманітарні організації, журналісти і ООН неодноразово звинувачували сирійську владу в застосуванні хімзброї проти цивільного населення і опозиції.

Сполучені Штати ввели найжорсткіші санкції, коли-небудь застосовані проти президента Сирії Асада.

Десять років триває війна в Сирії. Вона почалася в березні 2011 року із мирних протестів