«Дупля не ріже в медицині». Нардепа Рудика не змогли покарати за сексистські висловлювання у Раді
УНІАН

Народні обранці провалили голосування про відсторонення від п'яти пленарних засідань нардепа Сергія Рудика за сексистські висловлювання. Про це стало відомо із трансляції засідання Верховної Ради.

У залі набралося лише 195 охочих покарати Рудика за сексизм із 225 необхідних.

У січні 2021 року Рудик у Раді назвав нардепку Мар’яну Безуглу «дівчинкою, якій 32 роки», а потім порівняв її виступ щодо реформи СБУ із виступом нардепки попереднього скликання Ірини Сисоєнко, яка, за його словами, «дупля не різала в медицині».

Безугла доповідала про законопроєкт щодо реформи СБУ і закликала підтримати його.

Рудика прокоментував тоді: «Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я та ні дня, сподіваюсь, не працювала в цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити».

Слова Рудика про «дівчинку» це ще й ейджизм — дискримінація за ознакою віку.

На початку лютого нардепи вимагали, аби Рудик вибачився перед Безуглою. Натомість у репліці в залі ВРУ він заявив, що він не схильний до сексистських упереджень. «Я ніколи не виділяв стать як окрему проблему для того, щоб звинувачувати в професіоналізмі чи непрофесіоналізмі. Я завжди апелював до професіоналізму», — сказав нардеп.

Народна депутатка від фракції «Голос» Інна Совсун під час виступу у Верховній Раді 2 лютого засудила сексистські висловлювання Рудика.

«Ми вважаємо, що найбільш адекватною реакцією з боку пана Рудика було б вибачення перед Мар’яною Безуглою, а також перед іншими дівчатами 32 років і не тільки. Якщо у пана Рудика не вистачає власної сміливості на це, ми очікуємо на таке вибачення від групи «За майбутнє», — додала Совсун.

11 лютого Комітет з питань депутатської етики ВРУ рекомендував парламенту позбавития Рудика можливості прийти на п’ять засідань за сексистські висловлювання. До комітету із заявою про це звертався голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко та міжфракційне об’єднанням «Рівні можливості».

Інші прецеденти сексизму у словах політиків

15 лютого у прямому ефірі «Свободи слова» спікер у ТКГ Олексій Арестович, звертаючись до нардепа «Євросолідарності» Ірини Геращенко, заявив, що партія «опустилася» до рівня «жіночої ПТУшної общаги». Після цього Геращенко залишила ефір і звинуватила Арестовича у сексизмі. Віцепрем’єр з євроінтеграції Ольга Стефанішина попросила Арестовича вибачитися, але він перепросив у гуртожитків за порівняння з партією.

У червні 2020 року голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко і керівник парламентської фракції політсили Давид Арахамія на брифінгу під час візиту в Миколаїв обговорювали свою колегу по фракції Ірину Аллахвердієву, думаючи, що мікрофони вимкнені. Один з них сказав, що жінка — «робоча баба, як корабельна сосна».

У січні 2020 року у Верховній Раді зареєстрували проєкти законів проти сексизму. Перший передбачає законодавче визначення поняття «сексизм» та внесення змін до низки законів, що заборонятимуть прояви цього явища. Другий – запровадження покарань за сексизм. Ці документи подали представники фракції «Слуги народу».

4 лютого 2021 року у ВРУ зареєстрували уже третій законопроєкт, який пропонує встановити покарання за публічні прояви сексизму.

Нардепи пропонують штрафувати за прояви сексизму