Душать, б'ють та змушують вчити гімн рф: як окупанти катують українських військовополонених

Звільнені з полону українські військові розповіли про тортури та знущання, які зазнали від російських окупантів. Їхні свідчення підтверджують, що росія продовжує порушувати Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Про це повідомила обмудсмен Людмила Денісова.

За її словами, більшість українських військовослужбовців потрапили у полон під час боїв за Маріуполь. Спочатку їх утримували в підвалах та господарських спорудах. Потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятору в місті Донецьку та виправної колонії №120, а звідти до СІЗО Таганрога і Воронежа.

Під час етапування військовим замотували очі скотчем, одягали на голову мішок, зв’язували руки мотузками.

У полоні українських бійців катували – погрожували вбивством, били та принижували.

З особливою жорстокістю тортури застосовувалися до офіцерів та «азовців». Під час допитів їх ставили на коліна, били прикладом від автомата по пальцях ніг та відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. Крім того, катували електрострумом, били киянкою та ногами.

Також звільнені з полону бійці розповіли, що їм вводили невідомі препарати на літеру «М», після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять.

Окупанти змушували українських солдатів вчити вірш «Простите нас, родные россияне», гімн рф, історію створення герба та прапора рф, інакше – застосовували тортури і катування.

Жінки-військові, яких росіяни утримувалися у Донецькому СІЗО, розповіли, що у камерах, розрахованих на 2-3 особи, їх перебувало щонайменше 17-20. Замість санвузла використовувалося відро. Жінки були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися.

Стосовно них чинився психологічний тиск — на їхніх очах жорстоко били українських полонених чоловіків. Також полонянок примушували до статевих актів.

Також окупанти не надавали медичну допомогу. Лікар оглянув полонених лише перед переміщенням до табору військовополонених у місті Севастополі, де допомогу надавали представники Червоного хреста.

«Українцям не давали воду, лише 1,5 літра на 30-40 осіб, обмежували у харчуванні – на території ОРДО денний раціон складався зі шматка хліба і сала. Інколи даючи м’ясо рашисти знущалися і казали, що воно «людське», — розповіла Денісова..

Українські військовослужбовці були позбавлені можливості зв’язатися з рідними. Картки особовими даними, які відповідно до Женевської конвенції мають передаватися МКЧХ одразу після взяття полон, заповнялися безпосередньо перед обміном.

«Вказаними злочинними діями рф порушила права військовополонених, гарантовані положеннями статей 17, 19, 20, 21, 22, 24-27, 29-31, 46, 48, 69-71 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими», — підкреслила Денісова.

Нагадаємо, що за словами рідних, бійців «Азову», які тримали до останнього оборону на «Азовсталі», у полоні утримують у «більш-менш задовільних умовах».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пресофіцер «Азову» з позивним «Орест» вийшов на зв'язок із рідними