Двадцятий президент Франції помер у 94 роки від наслідків COVID-19
Getty Images

2 грудня на 95-му році життя від наслідків коронавірусу помер двадцятий президент Франції Валері Жискар д'Естен. Нещодавно його двічі госпіталізували, останній раз — через серйозні ускладнення на серці.

Про це повідомила газета Le Figaro, згодом цю інформацію підтвердило радіо Europe 1. 

Співчуття родині в Twitter висловив чинний президент країни Еммануель Макрон.

Д'Естен був відомий і політичними амбіціями, і громадськими ініціативами. Він очолював Францію з 1974 по 1981 рік. До цього він обіймав в уряді посаду міністра економіки та фінансів. За час президентства він реалізував багато реформ, зокрема, будівництво швидкісних залізниць TGV і будівництво АЕС. Він був фахівцем у сфері економіки та автором низки книг у цій галузі. З 2003 року був членом Французької академії.

«Відповідно до побажань Жискара, похорони пройдуть в сімейному колі», — повідомили представники родини в Twitter.

Висловлювання проти України

За інформацією ВВС, д’Естен підтримав окупацію Криму. У березні 2014 року експрезидент відзначився тим, що закликав світ поважати «вибір» кримчан, тобто незаконний референдум про приєднання півострова до РФ. Тоді ж він говорив, що Україна та Крим — це дві різні проблеми, стверджуючи, що півострів віддали Києву через незрозумілі причини.

Жискар д'Естен відвідував СРСР і Росію більше десяти разів, востаннє він був на 200-річчі Бородинської битви на запрошення Володимира Путіна у 2012 році.

Він не засуджував російську анексію Криму. Казав, що півострів історично не був українським, і що «ставлення Європи до Росії не повинно зводитися до українського питання».

Вихід із ситуації експрезидент бачив у проведенні в Криму повторного референдуму, який відповідає світовим процедурним нормам.

«Крим був завойований Росією два століття назад. Хрущов з нез'ясовних причин віддав його Україні. Це проблема мирна, яку треба розв'язувати спокійно. Це внутрішня справа тільки цих двох зацікавлених сторін», — казав він в ефірі російського телебачення.

Він також не бачив Україну в ЄС чи НАТО. «Україна не стане членом ЄС — це неможливо. Вона не може бути членом НАТО — це неможливо. Але вона може бути привілейованим партнером Європи», — вважав політик.

У Франції офіційно розслідують побиття чорношкірого продюсера паризькими поліцейськими