Дві панди прибули до Національного зоопарку у Вашингтоні з Китаю (фото, відео)

У вівторок, 15 жовтня, пара великих панд прибула з Китаю до Вашингтону, щоб оселитися в Національному зоопарку США, де вже майже рік не було панд.

Про це пише Reuters.

Китай відправив панд у рамках угоди, оголошеної на початку цього року урядовцями США і Китаю, що має на меті покращення відносин між двома державами. Зоопарк повернув трьох інших великих панд — двох дорослих і їхнє дитинча, які були позичені у Китаю.

Нові самець і самка, Бао Лі та Цин Бао, прибули в міжнародний аеропорт Даллеса літаком FedEx. Їх перевозили у великих білих ящиках з отворами для дихання, а потім доправили до зоопарку вантажівкою.

Бао Лі та Цин Бао перебуватимуть у панда-будинку Національного зоопарку протягом 30 днів на карантині, повідомили в зоопарку.

Панди проживають у зоопарку з 1972 року, коли китайський уряд надіслав пару в подарунок американському народу після історичного візиту президента США Річарда Ніксона до Китаю, що ознаменував встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.

Бао Лі — нащадок панд, які колись жили у Вашингтоні. Його мати народилася у Смітсонівському національному зоологічному парку в 2013 році, а бабуся і дідусь, Тянь і Мей Сян, жили там з 2000 до 2023 року.

Що відомо про «Дипломатію панд»

Китай вважає панд національним надбанням і вже понад пів століття використовує цих тварин для зміцнення дипломатичних відносин з іншими країнами. КНР позичає ведмедів іноземним зоопаркам, і ті зобов’язані через кілька років повернути дитинчат панд у Китай для підтримки китайської програми розведення.

З 1957 по 1983 рік Китай подарував 24 панди дев'яти країнам, серед яких були Радянський Союз, США, Велика Британія, Японія, Франція та інші.

Китайські «посланці дружби» є і на Тайвані, попри політичну напруженість між країнами. У 2008 році Китай подарував Тайваню панд Туан Туана та його партнерку Юань Юань. Їхні імена разом означають «возз'єднання», що, ймовірно, натякає на прагнення Пекіна до об'єднання з Тайванем. У 2013 та 2020 роках у пари народилися дитинчата, проте в листопаді 2022 року панда Туан Туан помер від некрозу мозку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Через зміни клімату Антарктида стрімко зеленіє: які наслідки це несе