Дві третини українців готові воювати за Крим навіть при зменшенні підтримки Заходу — КМІС

Дві третини українців (68%) переконані, що треба намагатися звільнити всю територію України, включно з Кримом, навіть якщо це означатиме тривалішу війну і зменшення підтримки Заходу.

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології. 

У КМІС нагадали, що за результатами лютневого опитування 87% українців виступають проти жодних поступок. Однак тоді питання ставилося загалом щодо «територіальних поступок», без конкретизації територій та можливих «компромісних» пропозицій.

«Водночас нерідко ми чуємо думки на Заході, що питання Криму є «особливим». «Між рядками» (а подекуди і більш прямо) можна бачити думку, що Захід може натиснути на важелі впливу, щоб зупинити українське визволення Криму», — розповіли соціологи.

У результаті під час нового опитування респондентам пропонувалися на вибір два більш конкретних сценаріїв. У результаті 68% обрали твердження: «Ми повинні продовжувати намагатися звільнити всю Україну, включно із Кримом, навіть якщо це означатиме тривалішу війну з Росією та зменшення допомоги Заходу».

24% обрали альтернативний варіант: «Ми можемо утриматися від спроб звільнити Крим військовим шляхом, якщо Україна отримає тверде зобов’язання Заходу допомогти звільнити та захистити решту території України, включно із Донбасом».

Ще 8% не змогли визначитися з відповіддю.

Дослідження тривало з 22 лютого по 6 березня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Віра в перемогу України становить 95%, довіра до ЗСУ зросла до 97% — опитування