Дві третини українців підтримують усунення російської мови з офіційного спілкування — КМІС

Дві третини українців (66%) вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології

При цьому лише 3% підтримують, щоби російська мова отримала статус другої державної.

Ще 24% вважають, що вона може стати офіційною в регіонах, де більшість цього бажають. Однак серед них 15% проти того, щоб російська стала в офіційною саме в їхньому регіоні. Хотіли б цього — 7% і ще 1% не визначилися із своєю позицією.

«Таким чином, на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», — підсумовують соцологи.

При цьому у 1997 році лише 18% виступали за усунення з офіційного спілкування російської мови. Водночас 36% вважали, що вона має бути офіційною в регіонах, де більшість цього бажають, а 39% взагалі воліли зробити її другою.

До 2013 року частка тих, хто виступав за усунення з офіційного спілкування, практично не змінилася (19%). Однак ж стало значно менше тих, хто виступав за державний статус російської мови (28%), а натомість до 47% зросла частка тих, хто виступав за варіант, коли російська мова стає офіційною лише в регіонах, де більшість цього бажає.

Після Революції Гідності, у 2015 році, стало ще менше тих, хто виступав за державний статус російської мови (19%), і ще трохи зросла частка тих, хто підтримував офіційний статус в окремих регіонах, де більшість цього бажає (до 52%). Частка тих, хто виступав за взагалі усунення з офіційної сфери лишалася майже такою ж, як і до Революції (21%).

Соціологи зазначають, що зміни між 2013 і 2015 роком значною мірою пояснюються тим, що до вибірки 2015 року не потрапили окуповані території, де висока частка виступали за державний статус російської мови.

Опитування проводилося упродовж 17-23 лютого 2024 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Усього опитано 1052 респонденти, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Безкоштовні курси української мови: топ-10 сайтів для її вивчення