Двічі судимий президент. Це про Саркозі — французького політика судитимуть вдруге за розтрату коштів на виборчу кампанію
Getty Images

Експрезидента Франції Ніколя Саркозі судитимуть у середу за звинуваченням у незаконному фінансуванні його невдалої виборчої кампанії в 2012 році.

Про це повідомляє агентство AP.

Новий процес планують розпочати через два тижні після того, як Саркозі засудили за корупцію та «торгівлю впливом» в рамках іншої справи.

Однак новий судовий розгляд, швидше за все, швидко призупинять та перенесуть на пізніший строк, оскільки один із захисників госпіталізований із COVID-19.

66-річного Саркозі, який був президентом з 2007 по 2012 рік, звинуватили у тому, що він витратив майже вдвічі більше дозволеної суми — 22,5 млн – під час виборчої кампанії в 2012 році, яку він програв соціалісту Франсуа Олланду.

Якщо експрезидента визнають винним, йому загрожує ув’язнення до року та штраф на суму 3750. Політик каже, що не робив протиправних дій.

Згідно з судовим розслідуванням, Саркозі «безперечно пішов на шахрайство, яке дозволило йому в ході кампанії 2012 року мати ресурси, які значно перевищують дозволені законом».

Починаючи з 1990 року та після кількох скандалів французьке законодавство передбачає декілька норм, що суворо обмежують витрати на передвиборну кампанію.

Слідчий магістрат дійшов висновку, що Саркозі та його близьке оточення вирішили провести «видовищні та дорогі мітинги». Загальна вартість кампанії сягнула щонайменше 42,8 млн.

Окрім Саркозі, ще 12 осіб та компанія, яка відповідає за організацію мітингів, перебувають під судом. Їх звинувачують у підробці документів, зловживанні довірою, шахрайстві та співучасті у незаконному фінансуванні виборчих кампаній.

Деякі звинувачені під час слідства визнали свою вину.

Саркозі пішов з великої політики в 2017 році, але все ще має великий вплив в рамках консервативної партії, яку перейменували в «Республіканці».

Два тижні тому Саркозі засудили до одного року ув'язнення та дворічного умовного покарання за корупцію. Він оскаржив цей вирок.

Експрезидент Франції Ніколя Саркозі отримав три роки тюрми