Двом ексберкутівцям винесли перший реальний вирок у справах Майдану
Адвокатська дорадча група/Facebook

У понеділок, 14 червня, Шевченківський районний суд Києва виніс перший вирок у справі про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року.

Засідання суду транслювалося на порталі «Судова влада України».

Ексслужбовці загону спеціального призначення «Беркут» Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь отримали по три роки ув’язнення із забороною обіймати посади в правоохоронних органах на такий же термін.

Суд визнав обвинувачених винними у «перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства».

У Адвокатській дорадчій групі, яка займається справами потерпілих учасників Революції гідності, зазначили, що суд також визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні але звільнив від покарання через закінчення терміну давності.

Крім того, як зазначають у групі, суд задовольнив цивільний позов потерпілого Максима Федяя до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Національної поліції в Києві та Міністерства внутрішніх справ про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тис. грн.

Суд дійшов висновку, що Ейсмонт та Мохонь затримали Федяя на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року і склали щодо нього протокол про адміністративне правопорушення із неправдивими відомостями.

Вирок прокоментувала одна з адвокатів Небесної сотні Євгенія Закревська.

«Це перший реальний вирок беркутам у справах Майдану. І перший обвинувальний вирок по подіях 30-го листопада!» — наголосила вона.

Водночас Закревська нагадала про можливість оскаржити вирок і висловила надію, що до розгляду справи в апеляції обвинувачені не зможуть виїхати на непідконтрольну Києву територію України.

МВС і Національна поліція наразі публічно не коментували рішення суду.

Суд дозволив заочне розслідування проти Януковича у справі про захоплення влади