Джо Байден заявив, що не шкодує про виведення американських військ з Афганістану
Getty Images

Президент США Джо Байден звернувся до американців з приводу ситуації в Афганістані. Говорив, зокрема, про рішення Білого дому вивести американські війська з території країни. 

Про рішення вивести американські війська з Афганістану

За словами Байдена, під час наступу талібів влада Афганістану й, зокрема, президент Ашрафа Гані, не намагалася знайти вихід із ситуації й просто втекла з країни. Америка не очікувала, що афганські війська будуть здаватися без бою. Тож війська США не зобов'язані вмирати на війні, в якій афганці не бажають вмирати самі. Про виведення американських військ з Афганістану Байден не шкодує.

«Афганська армія отримала від США все, що їй було потрібно — враховуючи й техніку, якої не було в талібів. Не змогли США дати їй хіба волю до перемоги — місцева армія та влада воювати не захотіли. Хоча політична еліта Афганістану обіцяла інше», — сказав Байден.

Про витрати США на місію в Афганістані

Американський президент сказав, що пріорітетом США були права людини в Афганістані, однак відстоювати їх військовим шляхом неможливо. За роки своєї присутності у країні на підтримку Афганістану США витратили понад $1 трлн. 

«За двадцять років я чудово зрозумів, що відповідний момент для виведення американських сил з Афганістану ніколи не настане. Державотворення ніколи не було місією США в Афганістані», — сказав Байден.

Про інтереси Росії та Китаю у американській присутності

За словами Байдена, Росія і Китай хотіли б, аби США нескінченно вкладали фінансові й військові ресурси в Афганістан, що послаблює Штати. 

Про подальшу підтримку афганського народу 

Байден розповів, що Америка продовжить говорити про «права народу Афганістану, жінок і дівчаток цієї країни». США в подальшому планують підтримувати афганський народ, використовувати міжнародний вплив і гуманітарну допомогу та домагатися дипломатичних контактів, щоб запобігти хаосу і нестабільності.

«Тепер ми зосередимося на тому, що можливо зробити», — підкреслив Байден. 

Що відбувається в Афганістані? Хто такі таліби? Чому США залишили країну? Відповідаємо на головні питання