Джуліан Ассанж уклав угоду із США і вийшов з в'язниці (відео)

Вранці 24 червня засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вийшов з вʼязниці у Великій Британії. Він повернеться на свою батьківщину, в Австралію

Про це повідомляється на офіційному акаунті WikiLeaks у соцмережі Х.

«Джуліан Ассанж на волі. Він покинув вʼязницю суворого режиму Белмарш вранці 24 червня, провівши там 1901 день. Він був звільнений під заставу Високим судом Лондона і в другій половині дня був відправлений до аеропорту Станстед, де сів на літак і покинув Велику Британію», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Ассанж повернеться до Австралії, де возз'єднається з дружиною Стеллою та дітьми.

За даними CNN, звільнення стало можливим після того, як Ассанж уклав угоду з Міністерство юстиції США. За її умовами, він погодився визнати себе винним у справі про витік секретної інформації в США. Це дозволить йому уникнути покарання у США, оскільки угода передбачає 62-місячне увʼязнення, що дорінює терміну, який Ассанж вже відсидів у лондонській вʼязниці, поки оскаржував рішення про екстрадицію до США.

Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий, який у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, де оприлюднив безліч надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, воєнні злочини та дипломатичні таємниці кількох держав.

Приводом для кримінального переслідування у США стала публікацію конфіденційних військових документів, наданих колишнім аналітиком армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010 і 2011 роках.

У травні 2019 року американська влада висунула Ассанжу звинувачення, за якими йому загрожує до 175 років вʼязниці. Ассанжа розшукують у звʼязку з публікацією тисяч секретних документів. США заявляють, що витік інформації — це порушення закону і загроза життю людей. Ассанжу висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, що стосується воєн в Афганістані та Іраку.

Адвокати Ассанжа стверджують, що їхній підзахисний діяв як журналіст і мав право опублікувати документи, які викривають воєнні правопорушення США в Іраку й Афганістані.

До квітня 2019 року Ассанж переховувався у посольстві Еквадору у Лондоні, однак потім його позбавили політичного притулку. Тоді ж британська поліція заарештувала його і помістила до в'язниці, де засновник WikiLeaks очікував остаточного рішення про екстрадицію до США.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Витік секретних даних: випадки з історії — реальні та не дуже