ЄC засудив вбивство іранського вченого-ядерника
Pixabay

Європейський Союз засудив вбивство іранського вченого-ядерника Мохсена Фахрізаде. При цьому ЄС закликав Іран та Ізраїль уникати подальшої ескалації конфлікту.

Про це йдеться у заяві речника ЄС і закордонних справ і політики безпеки.

«27 листопада 2020 року в іранському Абсарді в результаті серії насильницьких нападів були вбиті іранський урядовий посадовець і кілька цивільних осіб. Це злочинне діяння, яке суперечить принципу поваги прав людини, за який виступає ЄС», — зазначили у Союзі.

Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель висловив співчуття членам сімей загиблих та побажав якнайшвидшого одужання всім пораненим.

 

Передісторія

Іранського вченого у сфері ядерної фізики Мохсена Фахрізаде вбили поблизу Тегерану, заявили в Міноборони країни. Вчений помер у лікарні після нападу на його авто.

Президент Ірану Хасан Рухані звинуватив Ізраїль у вбивстві іранського вченого Мохсена Фахрізаде. Його підозрювали у створенні секретної програми з розробки ядерної зброї.

Західна розвідка вважає його відповідальним за таємну програму Ірану з розробки ядерної зброї.

Раніше Захід переймався, що Іран наростив виробництво збагаченого урану — ключового компоненту для виготовлення військової ядерної зброї.

Трамп хотів нанести удар по ядерному об'єкту в Ірані, але військові США переконали його не починати війну