Едвард Сноуден отримав безстрокову посвідку на проживання в Росії
Rosie Harman

Колишньому співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену російська влада надала безстрокову посвідку на проживання в РФ. Раніше він отримав там політичний притулок.

«Сьогодні міграційні служби РФ видали Сноудену право на дозвіл на проживання в Росії на безстроковій основі», — сказав адвокат програміста Анатолій Кучерена в четвер «Інтерфаксу».

За словами адвоката, це стало можливо після торішніх змін в міграційному законодавстві в Росії. Заяву до міграційної служби Росії подали у квітні 2020 року.

«Такий тривалий розгляд пов'язаний з певними труднощами в роботі держорганів, викликаними обмеженнями через пандемію», - пояснив Кучерена.

Він додав, що питання про те, аби Сноуден отримав російське громадянство, «поки не стоїть».

Адвокат уточнив, що термін тимчасового дозволу на проживання Сноудена закінчувався в квітні 2020 року, його автоматично продовжили до 15 червня, після чого колишній співробітник АНБ знову подав документи.

Едвард Джозеф Сноуден — американський програміст, системний адміністратор, колишній працівник ЦРУ та АНБ США. У червні 2013 року передав газетам The Guardian і The Washington Post інформацію про стеження Агентством національної безпеки США за інформаційними системами багатьох країн світу, що спричинило низку міжнародних скандалів. Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві і оголошений в міжнародний розшук.

Початкову зустріч з журналістами для передачі їм матеріалів Сноуден організував у Гонконгу, звідки згодом переїхав до Росії, де з 1 серпня 2013 отримав тимчасовий політичний притулок. Перед тим він просив політичного притулку у понад 20 інших країн, проте йому відмовили.

Зараз він проживає в Росії, за межами Москви. У 2014 році Сноуден отримав в Росії посвідку на проживання терміном на три роки, яку згодом продовжили до 2020 року.

Як співробітник АНБ Сноуден мав доступ до секретних документів, зокрема розвідувальної програми PRISM, яка займалася прослуховуванням та збором даних про громадян США.

Свій вчинок Сноуден пояснив незгодою із практикою стеження та прослуховування громадян США без об’єктивних причин. В інтерв'ю британській газеті Дейлі Телеграф Сноуден повідомив, що британське агентство електронної безпеки Центр урядового зв'язку переглядало безліч поштових скриньок в Інтернеті і шпигувало за власними громадянами ще більше, ніж спецслужби США.

GCHQ — спецслужба Великої Британії, відповідальна за ведення радіоелектронної розвідки і за забезпечення захисту інформації органів уряду і армії. За словами Сноудена, агентство активно моніторило міжнародний телефонний та Інтернет-трафік, отримавши доступ до відповідних мереж.

Публікація переданих Сноуденом в ЗМІ даних спровокувала гучний скандал у США та за їх межами.

У США йому загрожує до 30 років ув'язнення.

У 2019 Сноуден заявив, що запросив отримання політичного притулку у Франції.

 

Таємничі хакери-«робінгуди». Група невідомих жертвує викрадені гроші на благодійність