Єгипет планував таємно постачати ракети до рф — The Washington Post

Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі у лютому планував виробити 40 тис. ракет для росії та доручив чиновникам тримати у таємниці виробництво і відвантаження ракет, «щоб уникнути проблем із Заходом».

Про це пише The Washington Post

Частина секретного документа, датованого 17 лютого, підсумовує передбачувані розмови між президентом Єгипту та високопоставленими єгипетськими військовими, а також згадує плани постачати до росії артилерійські снаряди та порох. 

В ньому описується, що 1 лютого Сісі віддав розпорядження тримати у таємниці постачання ракет та сказав людині, яка згадується як Салах аль-Дін, що працівникам заводу слід повідомити, що снаряди призначені для єгипетської армії.

Також там цитуються слова Салаха ад-Діна про те, що він «накаже своїм людям працювати позмінно, якщо це буде необхідно, тому що це найменше, що Єгипет може зробити, щоб віддячити рф за допомогу, надану раніше». Крім того, за словами ад-Діна, росіяни сказали йому, що готові «купити що завгодно». Видання відзначає, що з документа не зрозуміло, якою саме була попередня російська допомога.

Запропонований рф порох, про який згадується у документі, походив би з «Фабрики 18» — так називається хімічний завод, що існує вже кілька десятиліть.

Представник американського уряду на умовах анонімності сказав виданню, що США наразі не фіксують реалізацію таких намірів Єгипту, маючи на увазі експорт ракет росіянам.

Речник МЗС Єгипту Ахмед Абу Зейд, коментуючи правдивість інформації, заявив, що «позиція Єгипту з самого початку базується на непричетності до цієї кризи та зобов’язанні підтримувати однакову дистанцію з обома сторонами».

«Ми продовжуємо закликати обидві сторони (Україну та росію, — Прим. Ред.) припинити бойові дії та досягти політичного рішення шляхом переговорів», — сказав він.

WP наголошує, що «надання зброї Росії для війни в Україні стало б потенційно вибухонебезпечним гамбітом для Єгипту, який, попри поглиблення зв'язків з Москвою, залишається зацікавленим у партнерстві зі США, які протягом десятиліть надають країні понад $1 млрд на рік у вигляді допомоги в галузі безпеки».

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що російська ПВК «Вагнер» на початку лютого намагалася купити зброю у Туреччини.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія постачає Ірану кіберзброю в обмін на дрони-камікадзе — WSJ