Єгипет погодився пропустити іноземців із сектору Гази: МЗС готує евакуацію українців

Єгипет погодився відкрити прикордонний перехід «Рафах» на кордоні із сектором Гази для пропуску на свою територію громадян третіх країн.

Як повідомляє Reuters, відповідну домовленість між Єгиптом, Ізраїлем та ХАМАСом досягли за посередництва Катарі і за участі США.

За умовами угоди до Єгипту із сектора Гази зможуть виїхати особи з іноземним громадянством та частина тяжкопоранених.

У перший список на евакуацію потрапили 500 осіб, українців серед них немає. В МЗС України повідомили, що, за даними єгипетської сторони, виїзд іноземців із сектору Гази здійснюватиметься в алфавітному порядку, відповідно до їхнього громадянства.

Наразі Україна готує евакуацію своїх громадян. У списку охочих 358 осіб — переважно жінки і діти. Зараз МЗС очікує погодження на їх виїзд до Єгипту.

Також адпідготовлено документи для українців, які не мають дійсних проїздних документів, заброньовано необхідний транспорт і сформовано групу дипломатів, які зустрічатимуть наших громадян на кордоні сектору Гази.

Нагадаємо, єдиний прикордонний перехід між сектором Гази та Єгиптом не працює у нормальному режимі, бо влада Єгипту побоюється напливу біженців із Гази. Крім того, околиці пункту «Рафах» періодично зазнають ізраїльських ударів. Прикордонний перехід останнім часом відкривали лише для проїзду машин з гуманітарною допомогою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Болівія розірвала дипломатичні відносини з Ізраїлем