Єгипет вимагає $1 млрд за ліквідацію затору в Суецькому каналі
Getty Images

Влада Єгипту зажадатиме виплатити компенсацію в розмірі більше $1 млрд за витрати, які понесла держава протягом тижня, коли контейнеровоз Ever Given блокував Суецький канал. Про це, як повідомляє Associated Press, заявив очільник управління Суецького каналу Усама Рабіє.

Єгипет вимагатиме компенсувати витрати на рятувальну операцію, в якій брали участь 800 чоловік, і витрати, пов'язані із зупинкою руху по каналу. Протягом тижня держава втратила транзитні збори.

«Ми запитаємо пристойну суму. Ми врятували судно без будь-яких серйозних ушкоджень або втрат», — сказав Рабіє, чиї слова наводить CNBC. Чиновник не уточнив, хто повинен виплатити компенсацію, але зазначив, що в минулому у влади каналу і судновласників були хороші відносини.

Рабіє додав, що, якщо суму компенсації узгодять, то контейнеровоз Ever Given, який зараз знаходиться в одному з озер каналу, зможе без проблем продовжити рух. Якщо ж справа дійде до суду, то «Ever Given» і його вантаж вартістю $3,5 млрд не зможуть покинути Єгипет.

Судноплавство Суецьким каналом припинилося 23 березня після того, як Ever Given сів там на мілину. 29 березня судно вдалося зняти з мілини після видалення з-під днища контейнеровоза близько 30 тис. кубометрів піску. Після цього рух каналом відновився.

Контейнеровоз, що тиждень блокував Суецький канал, зняли з мілини