Єгипетські посередники вирушили до сектору Гази для припинення ескалації конфлікту
Getty images

Єгипетські посередники вирушили до сектору Гази для припинення ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.

Метою поїздки представників служби єгипетської розвідки до сектору Гази є перемовини з очільниками «ХАМАС». Вони хочуть вмовити їх перемир’я з Ізраїлем.

Посередники перетнули кордон через контрольно-пропускний пункт «Рафах», який відкрили з опівночі. Через нього перевозили потерпілих від ракетних ударів, нанесених зі сторони Ізраїлю.

Каїр як посередник між Палестиною та Ізраїлем веде перемовини з обома конфліктуючими сторонами з метою припинення вогню у найкоротші терміни. Окрім Гази  делегація служби розвідки Єгипту мала також вирушити до Тель-Авіву, однак Ізраїльська сторона відмовилася йти на це і відкинула пропозицію Каїру щодо короткострокового припинення вогню.

Ракетні обстріли між сторонами конфлікту не припиняються з 10 травня.

Ізраїльський прем’єр міністр Беньямін Нетаньягу пригрозив палестинським рухам «ХАМАС» і «Ісламський джихад» жорстокою розправою.

Ізраїльські міста Лод і Єрусалим потерпають від масових заворушень.

12 травня відбулася телефонна розмова між президентом США Джо Байденом і очільником Ізраїльського уряду Беньяміном Нетаньяху. Байден висловив сподівання про зупинку ескалації воєнного конфлікту.

Ізраїльська сторона повідомила про ліквідацію 16 бойовиків «ХАМАС» внаслідок обстрілів сектора Гази. Також, за їхніми даними, загинуло шість осіб. Палестинська сторона повідомляє про 56 загиблих.

Канада висловила свою підтримку Ізраїлю

Канадська влада заявила, що повністю визнає за Ізраїлем право давати гідну відповідь на ракетні удари зі сторони сектору Газа.

Позицію канадського уряду висловив Марко Гарно, міністром закордонних справ.

«Ракетні обстріли територій Ізраїлю, які регулярно здійснюють бойовиками терористичного угруповання «ХАМАС», треба зупинити негайно. Канада висловлю Ізраїлю свою підтримку стосовно його бажання утримувати свої державні кордони в безпеці і захищати власну територіальну цілісність», — сказав Гарно.

Міністр закликав обидві сторони збройного конфлікту якнайшвидше припинити ескалацію. Він також висловив обурення щодо розширення ізраїльських поселень на територіях, які підконтрольні Палестині. Він заявив, що такі дії не сприяють мирному залагодженню конфлікту і порушують міжнародне право.

США, ЄС та Велика Британія також закликали конфліктуючі сторони припинити ескалацію конфлікту. Радбез ООН планує провести позачергове засідання.

Загострення між Ізраїлем та сектором Гази. Нетаньягу пообіцяв, що палестинці заплатять кров'ю