Єгипетський суд постановив конфіскувати судно Ever Given, поки японський власник не заплатить $900 млн
Getty Images

12 квітня Ісмаїльський економічний суд виніс рішення щодо запобіжного заходу для судна Ever Given, яке заблокувало Суецький канал. Власник повинен виплатити $900 млн, пише BBC.

Згідно з вироком суду, влада Єгипту конфіскує контейнеровоз Ever Given. Судно, яке перекрили Суецький канал, повернуть, коли власник виплатить $900 млн. Корабель перебуває в Гірких озерах під контролем адміністрації каналу.

До суми, яку влада збирається стягнути з японської компанії Shoei Kisen, яка володіє судном, входить відшкодування за техобслуговування та витрати через блокування судноплавства в Суецькому каналі.

«Згідно з рішенням суду судно буде конфісковано і буде перебувати під контролем суду, а компанії-оператору заборонено їм розпоряджатися, поки не будуть виплачені компенсації адміністрації Суецького каналу в розмірі $900 млн», — заявили джерела.

Анонімне джерело агентства Reuters в адміністрації каналу підтвердило, що суд у місті Ісмаїлія з економічних справ видав постанову про арешт судна. Заступник очільника департаменту флоту у компанії Shoei Kisen Юмі Сінохара підтвердив агентству, що адміністрація вимагає компенсації, але деталей не повідомив.

Очільник адміністрації каналу Усама Рабіє раніше сказав журналістам, що його відомство хоче отримати від японської фірми компенсацію за моральну шкоду, втрачені гроші за прохід суден за час, поки рух каналом зупинився, а також компенсацію на зняття Ever Given з мілини.

Одночасно адміністрація каналу розслідує, чому Ever Given встромився в берег каналу.

У позові адміністрація спирається на відповідну статтю єгипетського закону про морську торгівлю, що дозволяє конфісковувати судно за рішенням спецсуду.

Контейнеровоз Ever Given довжиною в 400 м 23 березня прямував із КНР до Роттердама. Він сів на мілину на 151-му кілометрі каналу, перегородивши його на шість днів і заблокувавши рух. У понеділок, 29 березня, судно зняли з мілини після декількох спроб, в операції брали участь понад 15 буксирів. Навігація відновилася. Останні з 422 суден, що чекали черги через інцидент, пройшли канал 3 квітня.

Єгипет затримав контейнеровоз Ever Given і вимагає від власника відшкодувань на суму $1 млрд