Економіка єврозони під загрозою подвійної рецесії

Економічна активність єврозони в цьому місяці знову занепала, оскільки друга хвиля коронавірусу охопила весь континент. Це підвищило очікування щодо подвійного падіння, повідомляє Reuters із посиланням на своє опитування в п'ятницю.

Поновлені обмеження щодо боротьби з пандемією змусили багато підприємств у сфері послуг, яка домінує у Євросоюзі, обмежити діяльність. Майже 90% опитаних Reuters економістів цього тижня заявили, що існує високий ризик того, що відродження коронавірусу зупинить економічне відновлення економіки в зоні євро.

«Індекс виробничих закупівель єврозони (PMI) підтверджує, що друга хвиля коронавірусу все більше і більше впливає на економіку. Подвійне падіння в четвертому кварталі стає все більш імовірним за таких темпів», — сказав Берт Колійн з ING.

Індекс Flash Composite Purchasing Manager of IHS Markit, який розглядається як показник економічного «стану здоров'я», впав до 49,4 порівняно з остаточним показником у вересні — 50,4.

PMI сфери послуг опустився більше, ніж очікувалося — до 46,2 з 48,0.

«Подальше зниження в зоні євро Composite PMI у жовтні додає доказів того, що друга хвиля інфекції й нова хвиля заходів стримування важко позначаються на економіці», — сказав Джек Аллен-Рейнольдс з Capital Economics.

Опитування в п’ятницю показали, що економіка ЄС працює на подвійній швидкості — виробництво отримує вигоду від сильного світового попиту, а сфера послуг намагається залишатися активною. Це в той час, коли карантин змушує споживачів залишатися вдома, а підприємства закриватись.

Німецькі заводи почали працювати в цьому місяці, тоді як у Франції діяльність скоротилася, оскільки поновлення вірусу вразило другу за величиною економіку єврозони.

Поза валютним блоком, а тепер і за межами Європейського Союзу, відновлення економіки Великобританії також набрало обертів, оскільки обмеження торкнулися бізнесу у сфері послуг та транспорту.

Європейські акції зросли на 0,8% у найкращий день за п’ять торгових сесій, оскільки сильні результати третього кварталу компенсували дані опитування.

Зима наближається

Ймовірно, зима буде непростою для ринку праці, який досі був захищений урядовими схемами відпусток.

Опитування Reuters дійшло до висновку, що рівень безробіття в єврозоні не досягне піку щонайменше протягом шести місяців.

Зі зростанням рівня зараженості та зростанням смертності оптимізм падав. Індекс очікуваних бізнес-послуг впав до 54,6 з 59,2, що є найнижчим показником з травня, коли були послаблені початкові карантинні блокування.

План стимулювання на €750 млрд, погоджений Європейським Союзом у липні для підтримки країн, що постраждали від пандемії, буде відкладений, заявив у четвер високопоставлений дипломат. Це також, ймовірно, негативно позначиться на настроях.

І все-таки заводи прийшли до тями набагато швидше, ніж очікувалося. Виробничий спалах PMI піднявся до 26-місячного максимуму — 54,4 і був значно вище середнього прогнозу в опитуванні Reuters.

Сильний попит на промислові товари означав, що заводи також змогли підвищити ціни вперше з середини 2019 року, хоча в незначній мірі.

Це забезпечить деяке полегшення для Європейського центрального банку, оскільки інфляція, яку він хоче встановити на рівні близько 2%, була негативною протягом двох місяців.

 

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6% річних та прогнозує її підвищення в 2021 році