Ексмера Слов’янська Штепу помістили під нічний домашній арешт. Її чекає суд
УНІАН

Орджонікідзевський райсуд Харкова у середу обрав запобіжний захід у вигляді нічого домашнього арешту ексмеру Слов'янська Нелі Штепі. Її звинувачують у сепаратизмі.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна» із зали суду, суддя ухвалила: «Клопотання прокурора про обрання Штепі Нелі Ігорівні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту задовольнити частково. Застосувати до обвинуваченої запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту терміном до 19 березня».

Згідно з ухвалою, Штепа має перебувати вдома з 22:00 до 5:00.

Суд також вирішив завершити підготовче засідання та призначив слухання справи по суті на 28 січня.

15 квітня 2014 року Донецьке обласне управління СБУ відкрило кримінальне провадження проти міського голови Слов'янська Нелі Штепи за сепаратизм. УП з посиланням на відомство зазначає, що провадження відкрито за ст. 110 КК України — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Штепа фактично підтримала захоплення державних будівель бойовиками 12 квітня 2014 року. Пізніше Штепа втекла з міста, різко змінивши риторику. Зокрема, в ефірі телеканалу «112» 15 квітня вона заявила, що в місті діють «загарбники» з невизнаної Республіки Крим та Росії.

Штепу заарештували 13 липня 2014 року. Їй інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, те, що вона спричинила загибель людей і створення терористичної організації.

На суді Штепа пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під погрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені «під дулом автомата». Санкція статті, за якою жінку обвинувачують, передбачає довічне ув'язнення.

Штепа звинувачення прокуратури відкидає.

У 2017 році її випустили зі слідчого ізолятора під домашній арешт.

6 березня 2018 року Апеляційний суд Харківської області вирішив направити матеріали справи щодо Штепи на розгляд до Орджонікідзевського райсуду міста. Розгляд справи щодо Штепи з самого початку має розпочатися в п'ятий раз.

До цього справа направлялася на розгляд в Червонозаводський, Комінтернівський, Ленінський і Жовтневий районні суди Харкова. Проте через відводи і самовідводи членів колегії суддів жоден з них так і не зміг винести вирок. У деяких судах не вдалося навіть провести підготовче засідання.

24 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі Штепи. Суд визначив, що Україна має виплатити їй 2600 моральної компенсації і 1000 відшкодування судових витрат.

Справа не в безпеці. Швидше — у страху опинитися відкинутим