Ексочільник МОЗ Степанов отримав підозру за корупційну схему на 450 млн грн: деталі

Ексочільнику «Поліграфічного комбінату «Україна»» Максиму Степанову повідомили про підозру у справі про викриття корупційної схеми в держпідприємстві у 2013—2016 роках. Раніше він був міністром охорони здоров’я.

Про це повідомляє НАБУ.

Крім нього підозру оголосили ще чотирьом фігурантам — колишньому начальнику відділу поліграфкомбінату, двом громадянам Естонії та українцю, якого вважають пособником.

Правоохоронці встановили, що у 2013 році ексголова поліграфкомбінату використовував для закупівлі матеріалів для виготовлення бланків для паспортів, ID-карт, посвідчень водія естонську компанію, оформлену на підставних осіб. Хоча  матеріали мали закуповуватися на пряму у виробників.

Естонська компанія перепродавала ці ж матеріали держпідприємству за завищеними у 4-6 разів цінами.

Так, протягом 2013-2016 років на рахунках підставної компанії опинилось понад 450 млн грн. Потім ці кошти переказували на рахунки інших компаній, які зареєстровані у різних країнах.

Також ексдиректор «Поліграфкомбінату» замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, яке фактично не працювало (ринкова вартість близько $100 тис.), іншій підконтрольній компанії за $1,35 млн.

Крім того, фігуранти зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів, що дозволяло їм отримувати додаткову винагороду. Ці виплати припинили на початку 2022 року.

«Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й «донатив» чиновника за його «інтелектуальний внесок», — зазначають у НАБУ.

У викритті схеми брали участь слідчі з України, Естонії та Франції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Колишній одеський воєнком Борисов незаконно збагатився на 188 млн грн — НАЗК