Експеримент провалився. Швеція посилює карантинні обмеження
Getty Images

Влада Швеції почала вживати жорстких заходів для стримування розповсюдження коронавірусу.

Країна довго відмовлялась від них на відміну від більшості європейських держав. Швецію довго ставили у приклад противники жорсткого карантину. Проте зараз шведські посадовці визнають, що захворюваність на коронавірус зростає та економіку відсутність локдауну не вберегла від падіння, пише The Wall Street Journal.

Наразі у Швеції фіксують 5 - 6 тис. нових випадків коронавірусу щодня. Пік був 19 листопада — 7623 випадки. У середньому 60 людей щодня помирає. Населення країни — 10,3 млн.

Порівняємо з сусідами. У Данії (населення — 5,8 млн) зараз виявляють до 2000 хворих щодня, смертей від коронавірусу — до десяти за добу. У Фінляндії (населення — 5,5 млн) — 500 - 600 випадків і до десяти смертей за добу.

Вперше з часів Другої світової війни сусіди Швеції закрили для її мешканців свої кордони.

«Хвороба стрімко шириться Стокгольмом і зараз ми перебуваємо у дуже-дуже складній ситуації. Схоже, це буде напружене Різдво»,  каже директор з охорони здоров'я та медицини Бьорн Ерікссон.

У Швеції закрили кінотеатри та інші розважальні заклади. Запроваджують нові правила продажу алкоголю. З понеділка, 7 грудня, зачинились школи. Крім того, прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен попросив скасувати всі неважливі зустрічі і оголосив заборону на зібрання групами понад вісім людей.

«Влада обрала стратегію, яка повністю відрізнялася від тієї, яку наслідувала решта Європи, і через це країна сильно постраждала ще під час першої хвилі»,  каже Петр Новак, лікар лікарні Каролінського університету. За його словами, шведські медики ніколи не поділяли оптимізму Міністерства охорони здоров'я щодо перспективи набуття колективного імунітету шляхом відкритості до контакту з вірусом.

Крім того, стратегія відмови від жорстких обмежень не принесла суттєвої вигоди і для економіки. Протягом першого півріччя 2020 року ВВП Швеції скоротився на 8,5%, а рівень безробіття у 2021 році, як очікують, сягне 10%.

Швеція збільшить оборонний бюджет країни на 40% через дії Росії