Експеримент удався. У Моршині, де повністю щепили 66% дорослих, немає жодного хворого на COVID-19
УНІАН

У курортному Моршині (Львівська область) у межах пілотного проєкту МОЗ у місті вакцинували понад 60% дорослого населення. Як результат, з 20 червня тут не виявляють хворих на COVID-19.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Станом на 2 серпня у Моршині щонайменше одну дозу отримали 72,4% дорослих, а 66% — завершили вакцинацію.

За даними місцевих медиків, приблизно 15% людей уже перехворіли COVID-19. 

90% від усіх вакцинованих щепили вакциною Sinovac. Також щеплення робили препаратами від AstraZeneca та Pfizer/BioNTech.

Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар, що такі показники захворюваності свідчать про хороші результати пілотного проєкту.

«Вакцини проти COVID-19 демонструють високі рівні ефективності та захисту. І це не лише український, але й світовий досвід. Звісно, ми чудово розуміємо всі обмеження такого проєкту, але маємо сказати про те, що досягнуті високі та надвисокі цифри універсального охоплення є необхідною умовою для припинення спалаху», — сказав він.

Кури, гроші та марихуана. Як у світі заохочують людей робити щеплення від COVID-19

Що за експеримент?

Пілотний проєкт МОЗ стартував 16 квітня. У відомстві хотіли перевірити ефективність вакцинації в окремому населеному пункті.

Для цього обрали Моршин — він є найбільшим курортним містом у Львівській області та має можливості для організації відпочинку та реабілітації великої кількості людей.

Всього у Моршині проживає 4 239 людей.

Проєкт передбачав вакцинацію близько 70% населення, щоб сформувати колективний імунітет. Останній день вакцинації у місті у межах цього проєкту припав на 13 травня.

У Кропивницькому стартувала обіцяна вакцинація проти COVID-19 у громадському транспорті