Експерти МАГАТЕ не змогли встановити причину пожежі на Запорізькій АЕС
скриншот

Спеціалісти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) оглянули пошкоджену через пожежу градирню на території окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС. Поки причину інциденту встановити не вдалося.

Про це йдеться у звіті МАГАТЕ.

В оновленому звіті агенства, зокрема, йдеться, що експерти відвідали станцію у вранці у понеділок, 12 серпня. 

Команда дійшла висновку, що малоімовірно, що первинне джерело пожежі було біля основи градирні. Було встановлено, що пошкодження, скоріш за все, було зосереджено у внутрішній частині башти на рівні водороздільного сопла, розташованого на висоті приблизно 10 м.

Також у агентстві повідомили, що окупанти відмовили команді в проханні отримати доступ до басейну холодної води, який є основою градирні, із міркувань безпеки.

«Під час відвідування постраждалої градирні команда помітила вигорілі ділянки у внутрішньому обладнанні вище, біля рівня розподільної форсунки. Вони також спостерігали краплі спаленого пластику та фрагменти бетону, що впав, розподілені по басейну з холодною водою», — йдеться в повідомленні агентства.

Фахівці зібрали зразки, зокрема обгорілого та розплавленого пластику. Запах на станції на думку МАГАТЕ, скоріш за все, викликаний горілим пластиком.

Зазначається також, що спеціалісти не помітили залишків шин та дронів. Біля основи градирні також не помітили уламків, попелу чи сажі. 

Команда МАГАТЕ також додає, що загрози ядерній безпеці немає, оскільки градирні зараз не працюють. Радіаційний моніторинг, який провели фахівці, не показав ознак підвищеного рівня радіації.

Спеціалісти наголошують, що наразі команді не вдалося зробити остаточні висновки на основі отриманих даних та спостережень.

МАГАТЕ продовжить свій загальний аналіз після додаткової перевірки та доступу до рівня розподілу водяних сопел та басейну.

Нагадаємо, пожежу на території ЗАЕС окупанти влаштували увечері 11 серпня. Голова Нікопольської РВА розповів, що за «неофіційною інформацією від джерел з протилежного берегу» росіяни, ймовірно, підпалили в градирні ЗАЕС автомобільні шини. Можливо, це була провокація або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі.

Окупанти традиційно звинуватили в обстрілі Україну. А у МАГАТЕ заявили, що «сильний темний дим» з’явився біля Запорізької АЕС після «численних вибухів».

Станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції вже припинилася.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Карта бойових дій в Україні станом на 13 серпня 2024 року