«Експерти сумнівалися, а ми зробили». У новорічній промові Трамп перелічив «досягнення» США, зокрема вакцинацію

Президент Дональд Трамп США у новорічному посланні роздумував про свої досягнення на посаді, називаючи їх «історичними перемогами». Тим часом його наступник, новообраний президент Джо Байден, був сповнений оптимістичного тону в очікуванні 2021 року.

За кілька тижнів після обіцянки виграти бій за збереження посади республіканець Трамп заявив у відео, опублікованому в Twitter: «Нас повинні пам'ятати через те, що ми зробили».

Промова найбільшим чином була присвячена тому, що, мовляв, критики казали про «нездійсненність» багатьох речей: розробки вакцини менш ніж за рік, збереження економіки та іншого. Трамп наголосив, що операція Warp Speed вже забезпечує американців вакцинами і США постачатиме їх до всього світу. Він подякував усім причетним до операції.

Жодного слова про рух BLM і соціально-расові проблеми, які сколихнули США влітку, президент США не сказав.

COVID-19 республіканець назвав вже звично «китайським вірусом». Трамп наголосив, що рішення закрити кордони і «побудувати стіну» було правильним, бо врятувало мільйони життів американців під час пандемії.

Економіку США він назвав «наймогутнішою у світі» і заявив, що тепер, після удару пандемії, вона відродиться такою знову.  

Декілька слів Трамп приділив миру на Близькому Сході: він пообіцяв примирення між ізраїльтянами та палестинцями, наголосивши, що воно можливе, якщо «знати, що робити».

Усі ці заяви разюче не співпадають і з деякими словами Трампа протягом 2020 року (він — відомий COVID-скептик), і з думками експертів про примирення на Близькому Сході, яке поки що примарне.

Трамп, який досі офіційно не визнав поразки на виборах у листопаді, достроково повернувся до Вашингтона зі свого курорту у Флориді. У розпалі його сутичка з Конгресом за законопроєкт про оборону та соцдопомогу американцям на тлі коронавірусу.

Байден виступав тим часом із пляжу Рехобет, штат Делавер. Він віддав шану медпрацівникам на передовій і закликав людей зробити вакцинацію у короткому сюжеті разом зі своєю дружиною Джилл Байден під час спеціальної програми ABC «Різдво із Діком Кларком та Райаном Сікрестом 2021 року». Джо і Джилл запевнили, що вакцинація — це не боляче.

«Америка може зробити все. Я абсолютно, позитивно впевнений — ми повернемося і повернемося ще сильнішими, ніж раніше», — сказав Байден, який обійматиме посаду з 20 січня. Він повторив свій заклик до швидшого розповсюдження вакцин.

Трамп, який переніс COVID-19 у жовтні, часто занижував тяжкість пандемії. Його реакцію на неї багато експертів із охорони здоров'я критикували як дезорганізовану, а іноді Трамп ігнорував науковий механізм передачі вірусів.

Але у своєму виступі він зазначив, що США виготовили вакцину проти COVID-19 у рекордні строки (дев’ять місяців) і що він правильно передбачив, що вона буде виготовлена до кінця року.

Сполучені Штати є однією з країн, які найбільше постраждали від COVID-19, і лідирують у світі за рівнем летальних випадків.

Спочатку Трамп повинен був відвідати новорічну вечірку на своєму курорті Мар-а-Лаго.

Білий дім не вказав причини, чому він повернувся до Вашингтона достроково. Але це збігається з боротьбою Трампа з Конгресом за його вето на основний законопроєкт про оборону та вимогу збільшення соцвиплат на тлі COVID-19. Триває також сплеск напруженості з Іраном.

Лідер більшості в Сенаті Мітч Макконнелл, «головний» республіканець у палаті, завдав у середу ймовірного удару по намірам Трампа посилити соцдопомогу американцям, відмовившись призначити швидке голосування за законопроект. Трамп вимагає підвищити допомогу до $2000 з $600 доларів, включених до пакет допомоги на $892 млрд, прийнятий Конгресом на початку цього місяця. Підвищення Трамп згадав у своїй промові, але без точних цифр.

Колеги-республіканці Трампа в Конгресі в основному дотримувалися його політика протягом чотирьох бурхливих років. Але президент розкритикував їх останніми днями за те, що вони не повністю підтримали його голослівні заяви про фальсифікацію виборів, відхиливши його вимогу щодо більших перевірок і збираючись відмінити вето.

У четвер Макконнелл знову відхилив голосування за самостійний законопроект, який би посилив соцвиплати, назвавши його «соціалізмом для багатих людей» і «жахливим способом отримати допомогу сім'ям, які насправді потребують цього». Законопроект був прийнятий підконтрольною демократам палатою представників у понеділок.

Макконнелл також заявив, що в затвердженні Закону про дозволи національної оборони (NDAA) на суму $740 млрд. доларів США, на який Трамп наклав вето, не повинно бути нічого суперечливого.

 «У найближчі кілька днів — легким чи важким способом — ми знову зробимо свою роботу» — сказав Макконнелл.

Палата проголосувала за скасування вето Трампа в понеділок. Сенат знову збирається в п’ятницю опівдні для проведення рідкісної новорічної сесії, на якій депутати, як очікується, віддадуть перший із двох процедурних голосів, спрямованих на те, щоб подолати вето Трампа. Якщо це вдасться, Сенат, як очікується, проведе друге процедурне голосування в суботу, після чого відбудеться остаточне голосування щодо прийняття законопроєкту.

«Виклик правосуддю». В ООН засудили помилування військових з Blackwater