Експрезидент-втікач Віктор Янукович звернувся до українців з нагоди 30-ї річниці Незалежності
УНІАН

Колишній президент України Віктор Янукович звернувся до українців з нагоди річниці Незалежності України. 

Звернення у Facebook опублікував Юрій Карасір, його прессекретар. 

Янукович, зокрема, розкритикував капіталізм та сказав, що Україна змогла вижити лише за рахунок економічних зв'язків з Росією, Білоруссю, Казахстаном та іншими пострадянськими республіками. 

Також експрезидент-втікач поскаржився, що йому було важко на посадах президента, губернатора та прем'єра. За словами Януковича, йому постійно доводилося 
«розриватися» між Заходом і Росією.

«Нормальні партнерські відносини України з Росією розглядали на Заході, головним чином в США, як загрозу повернення РФ у світову політику в ролі, яку грав свого часу СРСР. В результаті наростання внутрішньополітичної напруженості в Україні і переростання її у відкритий конфлікт між опозицією і чинною владою було лише питанням часу», — сказав Янукович. 

Він додав, що робив «все, щоб запобігти катастрофі» і заявив, що Майдан 2014 року стався, бо Україна, на його думку, перетворилась у «антиросійський проєкт» Заходу.

«Ми забезпечували свободу слова навіть в тих випадках, коли ця «свобода» зазіхала на підвалини державності; ми не перешкоджали праву жителів західних областей споруджувати пам'ятники тим, кого вони вважали своїми національними героями навіть ціною образи історичної пам'яті жителів Південного Сходу; ми не переслідували членів націоналістичних організацій вважаючи, що вони оцінять толерантність держави; ми на багато закривали очі... Не думаю, що це була помилкова політика», — заявив експрезидент. 

Також, за словами Януковича, під час президенства від асоціації з ЄС він не відмовився, а вирішив відкласти процес, щоб «більш глибоко проаналізувати економічну складову угоди для забезпечення взаємовигідного співробітництва з РФ». На його думку, це стало сигналом до початку нібито «незаконного захоплення влади і антиросійської істерії».

Головною помилкою української влади за 30 років Янукович назвав відмову від добросусідства з Росією, що призвело до залежності країни «від стану американо-російських відносин».

«Це призвело до того, що громадянам Донбасу пропонують їхати в Росію, якщо вони не бажають підтримувати насильницьку українізацію, проведену, як це не дивно, російськомовним керівництвом держави, а жителям Криму відмовляють у праві вважати півострів своєю батьківщиною, оскільки вони там, нібито, лише тимчасові гості», — висловився Янукович. 

У кінці він сказав, що щиро «любить» Україну і що народ при його владі жив «краще». Але все може змінитися, якщо українці проголосують на виборах за тих, «хто вміє управляти державою, хто знає, що таке закони економіки, хто цінує право людини розмовляти рідною мовою, ходити до церкви».

Суд відмовив Януковичу в апеляції на спецрозслідування у справі про захоплення влади