Експрезидента «Укрбуду» і ексдепутата Микитася звільнили з СІЗО

3 грудня експрезидент компанії «Укрбуд» і ексдепутат Максим Микитась, підозрюваний у справі про привласнення майна, вийшов із СІЗО.

Микитася відпустили під цілодобовий домашній арешт. «Українська правда» повідомляє, що він пішов на співпрацю зі слідством, частково визнав свою провину та погодився компенсувати збитки державі.

Микитася звинувачують у махінації з квартирами для Нацгвардії, що їх мав надати «Укрбуд» в обмін на можливість побудувати житловий комплекс на території військової частини. Замість обіцяних 50 квартир на Печерську нацгвардія отримала квартири у ЖК на околиці Києва. Різниця у вартості, за оцінкою слідства, становила 81,6 млн грн. Микитася арештували у жовтні 2019 року, пізніше він вийшов із СІЗО під заставу, але знову був затриманий під час спроби вилетіти за кордон.

Також у справі «Укрбуду» опинився заступник голови Офісу президента.

2 грудня НАБУ опублікувала листування між посадовцями «Укрбуду» про фальсифікацію оцінки квартир для Нацгвардії. Імен не було названо. Однак Центр протидії корупції стверджує, що експосадовець «Укрбуду» — це заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

І сам Микитась звинуватив Татарова в організації злочинних схем в «Укрбуді».

Татаров є юристом за освітою, у 1999-2014 роках працював у МВС, зокрема – начальником головного слідчого управління, але був звільнений після втечі з країни Віктора Януковича. Тоді ж у 2014 році Татаров почав працювати як юрист «Укрбуду».

Микитась заявив, що в «Укрбуді» Татаров «як спеціаліст зі схем» оформлював документи для перереєстрації компанії на підставних осіб, підконтрольних директору Олегу Майбороді та співвласнику, ресторатору Дмитру Федотенкову.

«Це він (Татаров) — автор схем складених ним меморандумів, за якими й забрали «Укрбуд», — заявляє Микитась, запевняючи, що сам він внаслідок цих схем позбувся контролю над своєю компанією.

Подивіться, як багато квартир у дорогих ЖК «Укрбуду» було оформлено на (Татарова) і його родичів, найближче оточення. Покупка, як ви розумієте, відбувалася не на загальних підставах, а часто з дисконтом до 70%

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив НВ, що Офіс президента жодним чином не втручатиметься у діяльність правоохоронних і антикорупційних органів.

«Жодного кумівства в ОП бути не може. Якщо НАБУ або будь-який інший правоохоронний, антикорупційний орган доведуть причетність будь-кого до злочину, ця людина має нести відповідальність згідно із законом», — сказав Подоляк.

Сам Татаров зявив LIGA.net, що його причетність до справи «Укрбуду» є чутками, які поширює оточення голови НАБУ.

Арахамія запевнив, що ВР підтримає процедуру звільнення директора НАБУ