Ексрадник Зеленського злив у ЗМІ розмову з Джуліані, яка передувала скандальному дзвінку Трампа
Getty Images

Колишній радник президента України Ігор Новіков злив у ЗМІ телефонну розмову з Руді Джуліані, яка передувала скандальному дзвінку Дональда Трампа до Володимира Зеленського.

Розшифровку 40-хвилинної бесіди двох українських чиновників та адвоката зі США він передав журналу Time на початку лютого. Розмова відбулася 22 липня 2019 року, за три дні до переговорів Трампа і Зеленського. Крім Новікова, під час розмови був присутній Андрій Єрмак, тоді — помічник Зеленського.

Джуліані, особистий адвокат Трампа, хотів добитися від України кримінального розслідування щодо сина Джо Байдена. Журнал пише, що Джуліані під час розмови висловлювався досить обережно, уникаючи прямого прохання  про послугу, але його натяки були достатньо прозорими.

«Все, що нам потрібно від президента [Зеленського], — щоб він сказав: «Я доручаю це чесному прокурору, і він розкопає існуючі докази», — сказав під час розмови Джуліані.

При цьому він обмовився, що не має на меті «створювати проблеми тим, хто не заслуговує на це».

Джуліані раніше говорив, що зв'язатися з офісом Зеленського його просив Держдеп.

Представники Офісу президента сприйняли розмову з адвокатом Трампа дуже серйозно, стверджує Новіков. «Після того, як ми поклали слухавку, я не мав жодного сумніву, що нам загрожує серйозна небезпека», сказав він.

Пройшло кілька днів, і під час телефонної розмови з Зеленським Трамп фактично повторив слова Джуліані, сказавши, що «було б добре» вивчити справу Байдена.

Єрмак в свою чергу сказав, що розслідування проти сім'ї Байдена могло мати для України катастрофічні наслідки. «Я думаю, що ми уникли втручання у внутрішню американську політику. Принаймні, такою була наша місія весь час», — сказав він.

Українські чиновники півтора роки тримали стенограму розмови під секретом, але після приходу до влади у США нового президента вирішили її оприлюднити.

Як сказав Новіков, він готовий тепер свідчити проти Джуліані.

«Я вважаю, що дії [колишнього] мера [Нью-Йорка] Джуліані загрожували нашій національній безпеці. Ми несемо відповідальність за те, щоб будь-які зусилля, направлені на втягування нашої країни у внутрішню політику союзників не залишалися безкарними», — пояснив він свої мотиви.

Нагадаємо, що телефонна розмова з Зеленським призвела до того, що Трампу оголосили імпічмент в нижній палаті Конгресу США. Верхня — Сенат — його виправдала.

Джуліані особисто вимагав від Зеленського порушити справу проти сина Байдена — ЗМІ