Ексзаступник голови МОЗ отримав підозру за незаконну реєстрацію БАД у якості ліків — СБУ

За матеріалами СБУ повідомили про підозру колишньому першому заступнику міністра охорони здоров’я Олександру Комаріді, якого 8 лютого уряд звільнив з посади.

У спецслужбі розповіли, що колишній посадовець сприяв незаконній реєстрації іноземних лікарських засобів недоведеної якості.

Зокрема, він ухвалив неправомірне рішення щодо державної реєстрації за спрощеною процедурою зарубіжного препарату, який фактично є біологічно активною добавкою і потребує додаткових досліджень.

«Таким чином цей БАД не міг бути зареєстрований як лікарський засіб, тим більше у «прискореному» режимі», — зазначили в СБУ.

У результаті Комаріді повідомили про підозру за ст. 321-2 Кримінального кодексу України (порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації лікарських засобів).

Зараз вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Оновлено

В Офісі генпрокурора розповіли додаткові деталі справи. За даними слідства, підозрюваний безпідставно підписав рішення, яким рекомендував здійснити державну реєстрацію препарату для лікування застуди і грипу. Цей препарат також широко використовувався для терапії COVID-19.

На той час підозрюваний перебував на посаді гендиректора Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України та був співголовою Постійної робочої групи з розгляду проблемних питань державної реєстрації лікарських засобів.

У результаті препарат зареєстрували, проте, згідно з висновком Державного експертного центру, для цього не було підстав.

Нагадаємо, у червні 2021 року Олександр Комаріда був призначений заступником міністра охорони здоров'я з євроінтеграції, до цього призначення він обіймав посаду генерального директора фармацевтичного директорату Міністерства охорони здоров'я. У вересні 2021 року він став першим заступником голови МОЗ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ повідомила про підозру пропагандистці Тетяні Монтян