Епоха минула! Великобританія остаточно вийшла з Європейського Союзу
Getty Images

Британія за годину до Нового року вийшла з єдиного ринку та остаточно перестала бути членом ЄС. Brexit відбувся через чотири з половиною роки після референдуму, на якому більшість громадян висловилися за вихід з Євросоюзу.

Британія перестала бути членом ЄС з 31 січня 2020 року, але протягом перехідного періоду залишалася у єдиному ринку і на неї продовжували тимчасово поширюватися правила ЄС. За цей час лідери мали домовитися про нові умови своїх відносин.

Перемовини про нову торгову угоду затягнулися через принципово різні позиції сторін щодо декількох питань — риболовлі, правил конкуренції та забезпечення виконання майбутньої угоди. Фактично до останнього моменту не було зрозуміло, чи вдасться досягти згоди і чи з 1 січня не станеться «жорсткого» Brexit. Це призвело б до відновлення мит, прикордонних перевірок і хаосу з рухом товарів і транспорту.

24 грудня, за лічені дні до крайнього строку, лідерам все ж вдалося домовитися. 30 грудня влада Британії надшвикісно cхвалила нову угоду. Документ схвалили обидві палати парламенту і його підписала королева менш ніж за добу.

Євросоюз зі свого боку погодив «тимчасове застосування» угоди з 1 січня. Через те, що згоди досягли занадто пізно, пройти усі стадії затвердження було вже неможливо і остаточна ратифікація відбудеться вже у 2021 році.

О 23:00 31 грудня дія перехідного періоду завершилася. З цього моменту почали діяти нові правила поїздок, торгівлі, імміграції та безпекової співпраці.

Прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що тепер країна «тримає свободу у власних руках» і може вирішувати питання «інакше й краще», оскільки тривалий процес Brexit закінчився, повідомляє BBC.

Уряд Британії попередили, що у найближчі дні й тижні з поставками можуть бути певні труднощі, доки бізнес адаптується до нових вимог. Але перші вантажівки в’їхали у Британію без затримок.

Оскільки перші митні перевірки були завершені після півночі, речник Eurotunnel Джон Кіф сказав: «Все пройшло нормально, все працює так само, як і до 23:00».

У п’ятницю вдень перший пором з Великобританії, який працював за умовами торгового протоколу Північної Ірландії, причалив до Белфаста за графіком о 13:45 за Гринвічем.

Міністри Великобританії попередили, що найближчими днями та тижнями відбуватимуться певні збої через нові правила. Але чиновники наполягають на тому, що нові прикордонні системи «готові до роботи».

Але це означає більше паперів для підприємств та людей, які подорожують до країн ЄС, хоча досі існує невизначеність щодо того, що станеться з банківською діяльністю та послугами.

Жодних великих урочистостей з нагоди остаточного розриву з ЄС у країні не відбувалося з огляду на епідемію коронавірусу, повідомляє інформагентство dpa.

Європарламент має ратифікувати угоду до лютого. Поки в ЄС вирішили тимчасово застосовувати угоду з 1 січня.

Розділене королівство

Прихильники розглядають Brexit як світанок нової незалежної «глобальної Британії». Але драматичний вихід послабив зв'язки, які пов'язують Англію, Уельс, Шотландію та Північну Ірландію.

Прихильники розглядають Brexit як втечу від приреченого франко-німецького проекту, який перебував у застої, поки Сполучені Штати та Китай нарощували потужність. Противники вважають, що Brexit послабить Захід, ще більше зменшить глобальний вплив Великобританії та зробить її біднішою та менш космополітичною.

Противниками виходу з ЄС, для прикладу, є політики Шотландії.

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, амбіція якої полягає у поверненні незалежної Шотландії назад до ЄС, написала в Twitter: «Шотландія скоро повернеться, Європо».

Частково завдяки Brexit, проти якого виступають багато шотландці, а частково через «незадовільну» реакцію уряду Джонсона на COVID-19 підтримка незалежності Шотландії зросла. Це загрожує 300-річному політичному союзу між Англією та Шотландією.

Стерджен заявила, що якщо її шотландська національна партія виграє вибори до напівавтономного парламенту Единбурга, призначені на травень, швидко відбудеться референдум про незалежність.

Іспанія та Британія в останню мить домовились про Гібралтар

Напередодні Великобританія досягла домовленості з Іспанією щодо свободи пересування жителів британської заморської території Гібралтар, що розташована на півдні Піренейського півострова.

Великобританія та Іспанія також досягли домовленості, що означає, що кордон між Гібралтаром та Іспанією залишатиметься відкритим.

Щоб уникнути «жорстких» кордонів, Гібралтар приєднається до Шенгенської зони ЄС та дотримуватиметься інших правил союзу, залишаючись при цьому заморською територією Великобританії.

Про угоду оголосив міністр закордонних справ Іспанії Аранча Гонсалес Лая за кілька годин до виходу Великобританії з ЄС, повідомляє BBC.

Фабіан Пікардо, головний міністр Гібралтару, заявив, що угоду все-таки потрібно офіційно оформити, але, скасувавши прикордонний контроль між Гібралтаром та безпаспортною зоною Шенгенської зони ЄС, він заявив, що це запобіжить чергам на кордоні. Адже вони «роблять людей нещасними і ускладнюють бізнес».

Гібралтарці — громадяни Великобританії. Вони обирають своїх представників у Палаті зборів на цій території, тоді як британський монарх призначає губернатора.

Територія, де мешкає британський військовий гарнізон та база флоту, є самоврядною у всіх сферах, крім оборони та зовнішньої політики.

Пані Гонсалес Лая не повідомила, чи іспанські прикордонники в кінцевому підсумку будуть розміщені в аеропорту Гібралтару або морському порту, який згідно з угодою фактично буде частиною зовнішнього кордону ЄС.

Двадцять дві держави ЄС перебувають у безпаспортній зоні Шенгенської зони, як і Норвегія, Швейцарія, Ісландія та Ліхтенштейн, але Великобританія ніколи в них не була.

Як тільки Гібралтар приєднається до цієї зони, громадяни ЄС, які прибувають з Іспанії або іншої країни Шенгенської угоди, уникатимуть перевірки паспортів, тоді як прибулі з Великобританії повинні пройти паспортний контроль, як це вже відбувається.

Згідно з чинними жорсткими правилами обмеження COVID-19, громадяни Великобританії прибувають через аеропорт Гібралтару, повідомляє Міністерство закордонних справ Великобританії.

Реакція Європи

Як повідомляє ВВС, політики в Брюсселі відчувають полегшення від того, що процес Brexit закінчився, «але про сам Brexit все ще шкодують».

Президент Франції Еммануель Макрон у новорічній трансляції заявив, що Великобританія залишиться другом і союзником, але Brexit є результатом «великої брехні та неправдивих обіцянок».

Європейські лідери та багато британців, які виступають проти Brexit, давно звинувачують Джонсона в «карикатурному зображенні» ЄС і брехливому звинуваченні в проблемах Великобританії Брюсселя. Прем’єр нібито висловлював гіперболізовані заяви про потенційні вигоди від виходу з блоку.

Великобританія приєдналася до попередника ЄС 1 січня 1973 року.

Штам Brexit. Як Борис Джонсон використав COVID, щоб протягнути угоду про умови виходу Великобританії з ЄС