Епоха сланцевого газу закінчується

Після багатьох років зосередження уваги на сланцевому газі у США корпорація Chevron робить ставку на майбутнє видобування природного газу на Близькому Сході — у нестабільному та розділеному регіоні, де енергетичні компанії давно діють насторожено.

Генеральний директор компанії Майкл Вірт робить ставку на те, що Близький Схід вступає в еру примирення, яка зробить його ідеальним для видобутку природного газу. Reuters наводить прогнози, що попит на дешевше та чистіше паливо перевершить нафту.

За новою стратегією компанія передбачає нові газові угоди в Єгипті, Ізраїлі та Катарі, одночасно скорочуючи витрати на розвідку американських сланців.

Цей план закріплений придбанням Віртом цього місяця американської компанії Noble Energy на суму $11,8 млрд, яка володіє часткою близько 40% у газовому родовищі Левіафан у Середземному морі біля узбережжя Ізраїлю.

«П’ять років тому Східне Середовище не сприймалося настільки багатим з точки зору ресурсів. Це фундаментальний зсув», — сказав Вірт в інтерв'ю Reuters.

«Найближчим часом не потрібно багато капітальних вкладень. У той час, коли грошовий потік має значення, це дуже приваблива ознака», — сказав він.

Угода призводить до союзу з Ізраїлем, який займається примиренням деяких історичних розривів у регіоні, зокрема встановлює офіційні зв'язки з Об'єднаними Арабськими Еміратами в угоді, підписаній минулого місяця.

Вірт зазначив, що близькосхідні комерційні та дипломатичні відносини «стають все більш кодифікованими та міцнішими, це тенденція, яка, на нашу думку, є доброю для регіону».

Chevron також позитивно ставиться до угоди з представниками Саудівської Аравії, ключового партнера у декількох нафтових проектах фірми. Ця країна має історично напружені стосунки з Ізраїлем.

Ризики і відновлення миру

Проте регіональні політичні та безпекові ризики, які стримували деякі компанії в останні роки, все ще існують.

Сирія та Ємен розірвані війнами — це має невизначені наслідки для всього регіону, де Саудівська Аравія та Іран ведуть «гібридну війну».

В січні цього року вбивство США іранського генерала Кассема Сулеймані в Іраці і відповідь Тегерану продемонстрували нестабільність Близького Сходу і загрожували черговим конфліктом.

Незважаючи на такі ризики, Chevron, який в один момент обігнав суперника ExxonMobil цього місяця і став найбільшою американською нафтовою компанією за ринковою вартістю, продовжує укладати угоди в усьому регіоні.

Родовище Левіафан та інші сусідні території можуть стати основними факторами регіонального постачання палива. Chevron може відправляти газ на єгипетський завод зрідженого природного газу, який відправлятиме паливо до Європи чи Азії, сказав Вірт.

Європейські та азіатські країни рухаються до газу, сонячної енергії та вітру та відходять від вугілля та атомної енергетики.

«Реальність полягає в тому, що вам потрібен газ у тандемі з відновлюваними джерелами енергії», — сказав Крістофер Калнін, генеральний директор Banpu Kalnin Ventures, яка інвестує в сланцевий газ у США. За його словами, зокрема, Азія залишатиметься залежною від імпортного газу, оскільки він доповнює сонячні та вітрові енергії.

Прогнозується, що глобальний попит на газ до 2025 року зростатиме в середньому на 1,5% на рік, головним чином завдяки зростанню покупок споживачів у Китаї та Індії.

На відміну від цього, споживання нафти, можливо, вже досягло піку на рівні минулого року — 100 млн барелів на добу (bpd), кажуть експерти Reuters, і цього року може опуститися до 91,7 млн барелів на добу, що є семирічним мінімумом.

Близький Схід виробляє третину світової нафти і одну шосту частину природного газу й давно зацікавив іноземні нафтові компанії. За даними Rystad Energy, Chevron видобуває в регіоні менше барелів нафти й газу, ніж інші великі компанії, але це єдина велика фірма, яка постійно була присутня в Саудівській Аравії протягом 70 років і підтримує хороші відносини з урядами регіону.

«Chevron надзвичайно добре справляється з тим, що я назвав би урядовими відносинами з королівськими урядовцями, великими активами в складних країнах», — сказав Робін Вест, член правління іспанської нафтової компанії Repsol і керівник Центру енергетичного впливу Бостонської консалтингової групи.

Розширення видобутку в Катарі, Єгипті та Іраці гарантує Chevron, що корпорація залишатиметься серед 10 найбільших постачальників газу у світі.

 

«Газпром» скаржиться на проблеми одразу з трьома «потоками»