Ердоган підтвердив, що Туреччина випробовувала російську систему протиповітряної оборони S-400
Turkish Presidency

Президент Туреччини Таїп Ердоган підтвердив у п'ятницю, що Туреччина випробовувала придбану у Росії систему протиповітряної оборони S-400. Він додав, що заперечення з боку союзника по НАТО — Сполучених Штатів щодо цього питання не мають значення.

Як повідомляє Reuters, Вашингтон заявляє, що придбання Анкарою російських систем S-400 компрометує обороноздатність НАТО, й погрожує санкціями. Випробування S-400 минулого тижня викликали вкрай невсхвальний відгук Державного департаменту та Пентагону.

Раніше, 16 жовтня, «Аль-Джазіра» із посиланням на Reuters повідомила про ракету, помічену в небі на узбережжі Чорного моря в Туреччині. Як очікувалося, це й було випробуванням військовими російської системи оборони S-400.

Тоді міністерство оборони Туреччини заявило, що не буде заперечувати та підтверджувати ракетні випробування.

Минулого року Вашингтон відреагував на подібні дії Туреччини, тимчасово відсторонивши союзника по НАТО від реактивної програми F-35 й погрожуючи санкціями.

У п'ятницю, 16 жовтня, Державний департамент США попередив про «потенційні серйозні наслідки» для відносин з Туреччиною в галузі безпеки, якщо вона використовуватиме російську систему.

«У разі підтвердження ми рішуче засудимо випробувальний запуск ракети S-400 як несумісний із обов'язками Туреччини як союзника по НАТО і стратегічного партнера Сполучених Штатів», — зазначила прессекретар Держдепу Морган Ортагус.

Туреччина підписала угоду з Росією щодо S-400 у 2017 році. Поставки перших чотирьох ракетних батарей на суму $2,5 млрд розпочалися у липні минулого року.

Спочатку Туреччина заявляла, що S-400 запрацює в квітні, але з того часу вона відклала активацію системи.

Під час візиту до Туреччини на початку цього місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повторив, що російська система S-400 не може бути інтегрована в систему протиповітряної та протиракетної оборони НАТО.

 

«Це наше місто». Ердоган висловився про Єрусалим та підтримав палестинців