«Ерозія довіри до урядів». МВФ попереджає про протести через зростання нерівності, викликаної пандемією
Eyes on Europe

Міжнародний валютний фонд попередив, що нерівність, яка посилюється через пандемію коронавірусу, може призвести до поляризації, ерозії довіри до урядів та соціальних заворушень.

Про це пише Bloomberg.

«Ці фактори ускладнюють прийняття здорової економічної політики та створюють ризики для макроекономічної стабільності та функціонування суспільства. Уряди повинні забезпечити усіх чесними можливостями», — цитує видання звіт Фонду, опублікований у четвер.

У МВФ додали, що нерівність доходів погіршилася за останні три десятиліття, особливо у розвинених та великих економіках, що розвиваються.

Відповідно до звіту МВФ, минулого року 95 млн людей опустились за межу екстремальної бідності.

«Пандемія послаблює державні бюджети, і багатьом країнам будуть потрібні додаткові доходи, їм також доведеться витрачати кошти ефективніше», — стверджують у Фонді.

Раніше директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва заявила, що Фонд очікує початку економічного відновлення «з різними швидкостями», оскільки економічні ситуації у країнах відрізняються.

МВФ рекомендував політикам розглянути кроки для подолання зростаючої нерівності. Наприклад, реформування податкової політики та зміцнення соціальних служб — систем охорона здоров'я та освіти.

«Ці реформи не дешеві. В МВФ підрахували, що 121 країні, які розвиваються, знадобиться $3 трлн, щоб забезпечити базові послуги», — пише агентство.

МВФ обговорює виділення спеціальних прав запозичення на суму $650 млрд для допомоги відновлення світової економіки внаслідок пандемії.

Перший заступник голови МВФ Джеффрі Окамото раніше заявив про швидше відновлення світової економіки. Але він назвав його нерівномірним і казав про тривожні ознаки зростання розриву між розвиненими і такими, що розвиваються, економіками.

Світова економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося — МВФ