ЄС і НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію щодо передачі Україні систем ППО — FT

Греція та Іспанія перебувають під «сильним тиском» з боку своїх союзників по ЄС і НАТО щодо надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на власні джерела.

За даними видання, лідери ЄС під час саміту в Брюсселі минулого тижня особисто закликали премʼєрів Іспанії та Греції Педро Санчеса і Кіріакоса Міцотакіса передати Україні частину своїх систем ППО.

Обом лідерам, чиї збройні сили мають більше десяти систем Patriot, а також інші комплекси, як то С-300, сказали, що їхні потреби не такі великі, як України, і що вони не стикаються з жодною безпосередньою загрозою.

«Ми всі знаємо, у кого вони є, ми всі знаємо, де вони перебувають, і ми всі знаємо, кому вони дійсно потрібні», — зазначило одне з джерел.

Співрозмовники газети розповіли, на Польщу і Румунію, які також мають Patriot, чиниться менший тиск, з огляду на більш вразливе розташування — на кордоні з Україною.

Джерела прогнозують, що 22 квітня на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони країн ЄС у Люксембурзі, ймовірно, цей тиск посилиться.

«Є країни, які, якщо бути відвертими, не потребують негайного придбання систем протиповітряної оборони, — зауважив один з європейських дипломатів, який брав участь у підготовці до зустрічі. — Кожній країні пропонується вирішити, чим вона може пожертвувати».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Німеччина передасть Україні ще одну cистему PatriotМіністерства оборони обох країн відмовилися давати коментарі Financial Times. 

Голова МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес під час спілкування з журналістами у Люксембурзі також не дав прямої відповіді на запитання щодо можливості передачі Києву системи Patriot. Натомість він зазначив, що Іспанія «продовжить робити все, що в її силах» для допомоги Україні.