ЄС не радий проєкту українського закону про локалізацію. Кажуть, треба подивитись на Польщу і забути про капіталізм

Проголосований в першому читанні законопроєкт про локалізацію №3739 необхідно не просто «поставити на паузу», а забути. З такою заявою виступив посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас.

За словами Маасікаса, проєкт закону суперечить умовам угоди про асоціацію з ЄС, угоді про преференції Світової організації торгівлі (СОТ) та іншим міжнародним зобов’язанням України. «Всі країни світу зараз постраждали від коронавірусу і всі уряди шукають шляхи, як підтримати свої економіки. Але не можна використовувати заходи, які йдуть проти міжнародних зобов'язань», — каже посол Євросоюзу.

Також дипломат висловив занепокоєння тим, що в Україні нібито почали говорити про «не схильний до впливу ЄС український тип ринкової економіки». Як приклад Маасікас наводить Польщу, ВВП якої у 90-х роках був таким же, як у України. «Це повинно дати вам неприємну, але чітку відповідь щодо українського шляху капіталізму», — заявив він.

Законопроєкт про локалізацію виробництва в Україні зареєстрували у Верховній Раді 24 червня. Ним, зокрема, передбачається локалізація виробництва для чотирьох основних підгалузей машинобудування (залізниця, міський пасажирський транспорт, спецтехніка та енергетичне машинобудування) на рівні 25-40%. Завдяки локалізації, кажуть автори законопроєкту, ВВП протягом декількох наступних років може зрости на 3,9%. Також передбачається створення 62 тис. нових робочих місць.

На початку серпня віцепрем’єр з євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина визнавала, що у нинішній редакції законопроєкт справді суперечить міжнародним зобов’язанням України, а тому не може застосовуватися до товарів, які імпортуються з країн ЄС та СОТ (до організації входить 164 країни). 

Висловлювався щодо законопроєкту і прем’єр Денис Шмигаль. Очільник уряду назвав проєкт «жорстким» у відношенні міжнародних партнерів, але «цікавим» для вітчизняної промисловості та економіки. «Наше завдання — знайти золоту середину, підтримати власну промисловість, але не порушити наші міжнародні угоди, підписані з ЄС, із СОТ», — додав він.