ЄС починає судитися з Британією щодо порушення умов «Брексіту»

Європейський союз запустив процес судового розгляду проти Великобританії у зв'язку з її планами прийняти закон, який порушив би частину угоди по «Брексіту», досягнутої сторонами в кінці минулого року.

Брюссель давав Лондону термін до 30 вересня, щоб той відкликав законопроект щодо внутрішніх ринків. Законопроект, який представив британський уряд передбачає, що деякі з його положень «матимуть силу, незважаючи на невідповідність або несумісність з міжнародними або національними правом». Він покликаний регулювати торговельні відносини між складовими частинами Сполученого Королівства з моменту завершення перехідного періоду після «Брексіта» 31 грудня 2020 року, пише Euronews.

Британський законопроект ще більше ускладнює процес розлучення з ЄС. Якщо він стане законом, це дасть Великобританії право ігнорувати ту частину договору по «Брексіту», що стосується торгівлі з Північною Ірландією, яка має 500-километровий сухопутний кордон з Ірландією, що є членом ЄС.

Лідери ЄС побоюються, що новий закон призведе до повторного введення суворого сухопутного кордону і підірве мир та стабільність в Північній Ірландії.