ЄС схвалив граничну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель

Країни Євросоюзу узгодили встановлення граничної ціну на російську нафту, яка транспортується морем. Про це повідомляє пресслужба чеського головування в Раді ЄС.

«Посли щойно досягли домовленості щодо обмеження ціни на російську морську нафту. Рішення набуде чинності після публікації в Офіційному журналі», — йдеться у повідомленні.

Максимальна ціна буде встановлена на рівні $60 за барель і буде переглядатися кожні два місяці так, аби бути нижчою за ринкову на 5%, пише The New York Times з посиланням на постійного представника Польщі при ЄС Анджея Садоса.

Цей захід Європейський Союз узгоджує з країнами «Великої сімки», які ініціювали цінове обмеження. Офіційна заява G7 з цього приводу очікується до неділі.

Переговори про встановлення граничної ціни на російську нафту в Брюсселі тривали більше тижня. Польща і країни Балтії спершу не погоджувалися на надто високу ціну, яка пропонувалася на рівні $65-$70 за барель без можливості коригування, оскільки стверджували, що вона не матиме ефекту.

Узгоджена в результаті переговорів межа у $60 трохи нижча за ціну, за якою купують російську нафту Індія та Китай.

Оскільки з 5 грудня набуває чинності ембарго Євросоюзу на переважну більшість імпорту російської нафти, гранична ціна буде застосовуватися до покупців за межами регіону. Якщо нафту закуповуватимуть за вищою ціною, ніж встановлено, обслуговування її морського перевезення, зокрема страхування, буде заборонено у країнах ЄС.

Росія раніше стверджувала, що не буде продавати нафту країнам, які підтримають цінове обмеження.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У світі формується «тіньовий флот» для перевезення російської нафти — Bloomberg