ЄС ухвалив 14-й пакет санкцій проти росії: деталі
Unsplash

Рада Євросоюзу схвалила 14-й пакет санкцій проти росії, що стосуються енергетики, фінансів та торгівлі.

Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

Під обмеження потрапили 116 фізичних та юридичних осіб рф.

Так, заборонять перевантаження російського скрапленого природного газу через ЄС для доставки у треті країни. Йдеться про перевезення з судна на судно, з судна на берег, а також перевантаження. Це не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС.

Також заборонять інвестиції та поставки технологій, послуг та інших товарів, які призначені для завершення проєктів СПГ-заводів рф Arctic LNG 2 та Murmansk LNG.

Крім того, обмежать імпорт російського газу через термінали ЄС, які підключені до системи природного газу.

Компанії ЄС також повинні гарантувати, що їхні дочірні компанії в третіх країнах не допомагають рф уникнути санкцій.

Також оператори ЄС, які продають бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми, які протидіяли б реекспорту товарів, що знайшли в Україні або критичні для розвитку російських військових систем. Крім того, оператори з ЄС, які передають промислові ноу-хау для виробництва озброєння комерційним партнерам з третіх країн, тепер зобов’язані включати в угоди положення, які гарантують, що їхні технології не будуть використовуватися російських товарів.

У рамках санкцій забороняється купувати, ввозити, переміщувати чи вивозити українські культурні цінності, якщо є підстави думати, що їх вивезли незаконно.

Одним з пунктів є заборона використовувати російську Систему передачі фінансових повідомлень. Операторам з ЄС не можна здійснювати транзакції за допомогою СПФП з переліком осіб за межами рф. Крім того, ЄС вводить заборону на операції з цільовими кредитними та фінансовими установами і постачальниками криптоактивів за межами ЄС, якщо ці організації сприяють транзакціям, які підтримують оборонно-промислову базу росії.

Політичні партії та фонди, неурядові організації та постачальники медіапослуг у ЄС більше не зможуть приймати фінансування від рф та довірених осіб.

Вперше під санкції потрапили конкретні суднв, які беруть участь у війні проти України. Під санкції можуть потрапити судна, що транспортують військове обладнання, вкрадене українське зерно, газ тощо. Крім того, санкції націлені на танкери, які обходять обмеження ЄС і Price Cap Coalition, повністю ігноруючи міжнародні стандарти.

Розширили заборону на польоти в ЄС та перевезення вантажів автомобільним транспортом. Так, посадка, зліт або політ над територією ЄС заборонені для будь-яких літаків, які використовують для нерегулярних польотів. Також унеможливлення польотів, якщо російські фізичні чи юридичні особи, організації або структури можуть визначати місце або час зльоту або посадки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Слідом за США. Велика Британія ввела нові санкції проти росії