ЄС запроваджує нові санкції проти Білорусі. У списку є члени сім'ї Лукашенка

Європейський Союз вирішив запровадити нові санкції проти Білорусі. До списку санкцій потрапили члени сім'ї самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомив в Twitter європейський оглядач Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

За його словами, ЄС вирішив заморозити активи і заборонити видачу віз 78 людям і восьми юридичним суб'єктам.

До списку ввійшли кілька бізнесменів, члени сім'ї Лукашенка, ректори, прокурори, судді, поліцейські та високопоставлені військові.

Йозвяк зазначає, що пізніше сьогодні опублікують текст рішення в офіційному журналі ЄС.

За його словами, міністри закордонних справ членів ЄС також «дали політичне зелене світло» для секторальних санкцій проти Білорусі. Вони частково торкнуться калійного, нафтового та банківського секторів.

Журналіст пише, що секторальні санкції будуть схвалені лідерами Європейської ради ЄС, а потім офіційно затверджені через кілька днів.

Що передувало

23 травня режим Лукашенка примусово посадив у Мінську літак Ryanair, на борту якого перебував опозиційний білоруський журналіст Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега. В результаті їх затримали.

В ЄС вирішили закрити небо для білоруських літаків. Низка європейських авіакомпаній відмовився від польотів над Білоруссю.

10 червня Європарламент запропонував керівництву ЄС якомога швидше ухвалити економічні санкції проти ключових галузей промисловості Білорусі.

ЄС закликав Лукашенка відмовитися від секретних страт у в'язницях