Ескалація на морі. Росія закриває підходи до Керченської протоки
Getty Images

Росія оголосила про закриття з 24 квітня до 31 жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових та державних кораблів інших країн під приводом військових навчань.

Міністерство закордонних справ України висловило протест та вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

«Цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі», — говориться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Українські дипломати наголошують, що на тлі нарощування чисельності своїх військ вздовж кордону з Україною на суходолі, Росія пішла на посилення ескалації в морі.

«Вона (Росія — Прим. ред.) перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України», — зазначається в документі.

Поведінка російської сторони, за словами українських дипломатів, вказує на відсутність будь-яких намірів з боку Росії відмовитись від продовження агресії проти України.

Кораблі ФСБ Росії влаштували провокацію на Азовському морі — експерт