Естонія подарує Литві 100 км колючого дроту для завершення будівництва стіни на кордоні з Білоруссю

Естонія допоможе литовським прикордонникам у боротьбі з потоком нелегальних мігрантів з боку Білорусі і безкоштовно відправить 100 км колючого дроту, якого не вистачало для будівництва стіни.

Про це повідомило Міністерство оборони Естонії.

«Литва — наш близький союзник, і наше завдання — негайно підтримати її у цій кризі», — заявив Калле Лаанет, міністр оборони Естонії.

Дефіцит колючого дроту з гострими лезами повʼязаний з тим, що у Литві його не виробляють, а додаткові складнощі виникають у звʼязку з тим, що цей продукт належить до військової номенклатури.

«Ми також готові з 1 серпня відправити в Литву три безпілотні літальні апарати для поліпшення ситуаційної обізнаності на кордоні», — додав Лаанет.

Литва призупинила будівництво огорожі на кордоні з Білоруссю. Закінчився колючий дріт

Що відомо про наплив мігрантів з Білорусі

На початку липня в Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає сусідня Білорусь.

Серед затриманих на кордоні з Білоруссю були переважно нелегали з Іраку. Також затримані громадяни Ірану, Сирії, Білорусі, Росії, Гвінеї, Туреччини, Шрі-Ланки та інших країн.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пояснив міграційну кризу тим, що його країна не має коштів, щоб утримувати мігрантів.

Пізніше Лукашенко заявив, що його країна більше не заважатиме мігрантам перетинати західні кордони — цим він, по суті, відповів на санкції.

Єврокомісія надасть Литві €10 млн для реагування на наплив мігрантів.

Країна вже будує загородження на кордоні — воно має бути побудовано на ділянці кордону довжиною у 550 км.

Литва витратить €42 млн на зміцнення кордону з Білоруссю через нелегальних мігрантів