Ever Given знову зайшов у Суецький канал. Слідкувати за його проходженням можна онлайн
Getty Images

Сумнозвісний контейнеровоз Ever Given, який в березні повністю заблокував рух Суецьким каналом, знову зайшов у нього у п’ятницю, 20 серпня.

Прохід займе 10-12 годин. В управлінні каналу повідомили, що цього разу вжили додаткових заходів безпеки. У каналі Ever Given супроводжують два буксири.

Це видно на сервісі онлайн-трекінгу суден MarineTraffic.

Контейнеровоз Ever Given 5 серпня вийшов з порту Фелікстоу в Англії. Він їде каналом «частково навантаженим». Джеймс Бейкер, фахівець з контейнерних перевезень, повідомив у Twitter, що судно прямує до Сингапура для ремонту.

23 березня 2021 року Ever Given сів на мілину і паралізував рух в Суецькому каналі на шість днів. Це спричинило велетенську чергу у 400 суден із вантажем на загальну суму $10 млрд. Щоденні втрати від блокування Суецького каналу оцінили у $14 млн. Після відбуксирування на Ever Given наклали арешт в Єгипті. Управління каналу зажадало від власника судна компенсацію в $1 млрд. Ever Given покинув Єгипет у липні.

Що таке Ever Given

Ever Given — найбільше судно, із яким будь-коли траплялися проблеми в акваторії Суецького каналу: 400 м завдовжки та майже 60 м завширшки, майже 220 тис. т вантажомісткості та 15,7 м осадки. Це лише на 20 тис. т менше, ніж дозволено технічними умовами Суецького каналу. Ever Given належить японській судноплавній компанії — Shoei Kisen Kaisha. Судно фрахтує компанія з Тайваню — Evergreen Marine. Хоча сам Ever Given ходить під прапором Панами — це стандартна схема оптимізації податків.

Метелик, який прилетів з Африки. Що Україна втратить, а що виграє у результаті аварії Ever Given