Єврокомісія хоче створити відомство по боротьбі з пандеміями, незалежне від ВООЗ

Єврокомісія має намір створити незалежне від ВОЗ відомство для боротьби з епідеміями. «Євросоюз охорони здоров'я» зможе на рівні ЄС оголошувати надзвичайну ситуацію, а також забезпечувати країни-члени вакцинами та медикаментами.

Єврокомісар з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес вважає, що країни Євросоюзу повинні скоординувати свої дії для боротьби з масштабними кризами в сфері охорони здоров'я, повідомляє DW.

Ми всі спостерігали наслідки неузгоджених заходів, прийнятих (країнами ЄС. — Прим. ред.) на національному рівні в перші тижні і місяці пандемії. Відсутність підготовки, брак медичного обладнання та обмежені можливості тестування.

Створення Європейського союзу охорони здоров'я

Щоб подібного не повторилося, Єврокомісія (ЄК) хоче створити Європейський союз охорони здоров'я, який буде відслідковувати розвиток інфекційних захворювань і в разі потреби зможе оголосити надзвичайну ситуацію на рівні ЄС. «Йдеться про незалежність від Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ)», — зазначила Кіріакідес. І додала, що в наш час існує підвищений ризик виникнення епідемій, і Європа повинна до них краще підготуватися.

Крім того, в Брюсселі хочуть розширити повноваження структур, пов'язаних з питаннями охорони здоров'я. Так, Європейське агентство лікарських засобів повинно буде відповідати не тільки за допуск вакцин і медикаментів на ринок, але і відстежувати брак лікарських засобів або медобладнання в країнах ЄС і усувати її на ранніх етапах.

Також ЄК хоче зміцнити Європейський центр профілактики та контролю захворювань в Стокгольмі. Надалі він зможе запитувати дані по конкретній країні і давати їй відповідні рекомендації. Наприклад, в питанні про використання захисних масок, про що раніше не могли домовитися протягом місяців.

Хто і коли отримає вакцину від коронавируса

Поки такий союз ще не створений, однак в деяких областях охорони здоров'я ЄС вже діє централізовано. Так, один з головних питань зараз — як Єврокомісія розподілить вакцину, розроблену фармацевтичними компаніями BioNTech і Pfizer. За словами єврокомісара Кіріакідес, дози вакцини будуть розподілятися пропорційно до кількості населення тієї чи іншої європейської країни. Держави-члени будуть самі вирішувати, кого вакцинувати в першу чергу.

Кіріакідес не назвала терміни, в які стане доступна вакцина, - поки що не отримано дозволу Європейського агентства лікарських засобів. Однак в ЄС, за її висловом, роблять все можливе, щоб прискорити процес, і дозвіл видадуть як тільки будуть надані всі необхідні дані.

За оптимістичними оцінками, перші дози вакцини розподілять між країнами-членами ЄС в кінці грудня — початку наступного року. Також, повідомила Кіріакідес, були закуплені медичні захисні матеріали, щоб запобігти зростанню цін на світовому ринку.

В Європарламенті вітають створення союзу охорони здоров'я

Досі країни-члени ЄС вкрай неохоче передавали повноваження Брюсселю. У Єврокомісії запевняють: договори ЄС не будуть змінені. Проте, впевнені в ЄК, хаос першої хвилі COVID-19 продемонстрував, що в цьому питанні необхідно ввести регулювання на загальноєвропейському рівні. І в Європарламенті ці плани лише вітають.

Їх повністю підтримує експерт німецьких християнських демократів з питань політики охорони здоров'я в Європарламенті і лікар Петер Лізе.

У випадку з пандемією COVID-19 ми занадто покладалися на ВООЗ. Я дуже ціную її роботу, але потрібно визнати, що і ВООЗ допускала помилки. На мою думку, під тиском Китаю вона занадто пізно оголосила про надзвичайну ситуацію.

Лізе заявив в інтерв'ю DW, що важливо, щоб Європа в майбутньому діяла незалежно від Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Лізе також виступає за посилення існуючих відомств, що займаються охороною здоров'я в ЄС. У березні-квітні під час першої хвилі пандемії Лізе, за його словами, працював лікарем і не з чуток знає про брак захисних масок і спецодягу. «Для багатьох лікарів в Італії це означало смерть від COVID-19», — пояснює він. Він наголосив, що подібне більше не повинно повторитися.

Громадяни країн ЄС очікують дій від Брюсселя

Схвалили плани Єврокомісії та представники німецьких соціал-демократів в Європарламенті. «ЄС повинен покласти край окремим національним ініціативам — таким, як неузгоджене закриття кордонів і зупинка експорту важливих лікарських засобів і медичної техніки. Спільноті держав в кінці кінців потрібно більше повноважень в сфері охорони здоров'я, щоб вони могли реагувати гармонійно», — зауважив експерт соціал-демократів з питань політики у сфері охорони здоров'я, депутат Європарламенту Тімо Вьолкен.

Плутанина навколо вимог носити маски не повинна повторитися, вважають в ЄС

За його словами, плутанина з-за різних підходів країн до боротьби з пандемією змушує жителів ЄС відчувати себе невпевнено і менш серйозно ставитися до таких науково підтвердженим заходам, як носіння масок, соціальне дистанціювання, проведення тестів або введення карантину.

Але рішення, визнає єврокомісар Кіріакідес, — за національними урядами. Все залежить від того, чи зробили вони висновки з помилок останніх місяців і чи готові в майбутньому діяти з більшою координацією зусиль.

Єврокомісія не вважає заборону на авіаперельоти ефективною проти COVID-19