Єврокомісія рекомендує ЄС оновити правила в’їзду. Коли та що зміниться?

Європейська комісія оприлюднила оновлені рекомендації щодо правил в’їзду до країн ЄС, які передбачають розширення списку дозволених вакцин та змінюють термін дії сертифікатів про вакцинацію від COVID-19.

Зокрема, 10 січня 2022 року Єврокомісія пропонує державам-членам Євросоюзу відкрити в’їзд для мандрівників, щеплених вакцинами, рекомендованими ВООЗ (CoronaVac, Sinopharm, Covishield, Covaxin) для екстреного використання, на додачу до вакцин, вже схвалених ЄС (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

З цієї ж дати, ті, хто одужав від коронавірусу протягом 180 днів до поїздки, теж повинні мати змогу в’їхати в будь-яку країну ЄС.

Водночас у Єврокомісії зазначають, що ті, хто одужав або щеплені вакцинами, не схваленими у ЄС, але схваленими ВООЗ, мають перед в’їздом здати тест на COVID-19.

Окрім того, оновлення правил передбачає скорочення терміну дії сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 до 9 місяців після проходження первинної вакцинації. При цьому рекомендуватиметься щеплення бустерною дозою вакцини після первинної вакцинації.

Діти з 6 до 17 років теж мають змогу подорожувати до ЄС з негативним ПЛР-тестом, навіть якщо вони не будуть вакциновані.

Але країни-члени можуть за власним вибором запровадити для них додаткове тестування або карантин.

Дітям до 6 років не потрібні будуть ані тести, ані вакцинація.

Деякі країни ЄС змінюють умови для в'їзду українських туристів. Куди все ще пускають

Наступний етап послаблення планують на 1 березня 2022 року.

З цієї дати ЄС може повністю відмовитися від переліку безпечних для в’їзду країн.

Таким чином, всі держави-члени Євросоюзу повинні дозволити в’їзд з будь-якою метою для вакцинованих людей та тих, хто одужав від коронавірусу, незалежно від держави, з якої вони прибувають. 

Невакциновані ж люди зможуть потрапити в ЄС винятково за певних умов (зазвичай, туризму серед таких умов немає).

«Часті оновлення списку ускладнюють туристам планування своїх подорожей. Нові правила забезпечать більшу чіткість та наочність для туристів та зроблять систему більш робочою. Зі зростанням масштабів вакцинації в усьому світі також є сенс скасувати обмеження на поїздки на підставі статусу людини, а не країни, з якої вона приїхала», — підкреслили у Єврокомісії.

Ці нововведення наберуть чинності у разі, якщо їх затвердить Рада ЄС.

США з січня запровадять нові вимоги для в'їзду. Що зміниться?