Європарламент схвалив угоду про спрощення перевезень між Україною та ЄС

Європарламент схвалив угоди з Україною та Молдовою щодо спрощення перевезення вантажів через кордон.

Про це повідомили на сайті ЄП.

Угоди розробили на тлі збоїв у транспортних секторах України та Молдови, які спричинило російське вторгнення. Вони замінять існуючі двосторонні транспортні договори з країнами ЄС.

«Оскільки український повітряний простір був закритий для цивільних перевезень, а морський експорт сильно обмежений, Україні необхідно знайти альтернативні шляхи автомобільного транспорту для експорту своїх запасів зерна, палива, продуктів харчування та інших відповідних товарів. Так само страждає Молдова, яка потребує альтернативних транзитних маршрутів через ЄС і допомоги в транзиті українських товарів через свою територію», — пояснили у заяві.

Нові документи дозволять перевізникам України, Молдови та ЄС здійснювати транзит через територію одна одної та працювати між ними без відповідних дозволів.

А водіям з України така угода дозволить і надалі використовувати українські водійські посвідчення та сертифікати про професійну компетентність для роботи в ЄС, міжнародні посвідчення не потрібні.

Угоди діють з 29 червня 2022 року. Також їх має офіційно затвердити Рада ЄС.

Нагадаємо, дозволи на міжнародні вантажні перевезення між Україною та Молдовою скасували 1 вересня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На кордоні з Румунією запрацював новий пункт пропуску «Красноїльськ»